7 Nuttige Weer Apps voor Zeilers (1/3)

Actuele weerinformatie is onmisbaar aan boord en de vele app’s maken ophalen van informatie een stuk makkelijker. Nadeel is dat je gemakkelijk verdwaalt in het bos van app’s. Dankzij de input van ruim 50 Sailspecials leden hebben we 7 prettige en nuttige weer app’s voor zeilers geselecteerd. Voor het ophalen van meer geavanceerde gribfiles, maar ook app’s die in 1 scherm visueel overzichtelijk de belangrijkste informatie samenvatten.

Tip: blijf altijd een vaarplan maken. Laat je niet verleiden om zonder voorbereiding, maar met een telefoon of tablet vol app’s je vaartocht te starten.

watersport-app-zeeweer-hd

1. Zeeweer HD

Het meest getipt in onze inventarisatie. De Zeeweer app vat veel informatie samen. Getij, weer, golfgegevens en waarschuwingen worden visueel overzichtelijk gepresenteerd. Groot voordeel is dat voorspellingen offline zijn op te slaan zodat ze ook op het water nog te bekijken zijn.

 • Beschikbaar voor: IOS, Android
 • Kosten: IOS €2,99, Android: gratis met advertenties, €1,49 zonder reclame

zilt-meteo-watersport-app

2. Zilt Meteo

Geen app, maar Zilt Meteo is dankzij de Zilt Nieuwsbrief misschien wel de meest geraadpleegde bron door zeilers. Mag dus in dit lijstje niet ontbreken. De website is een portal naar bronnen als Passage Weather, uitgeschreven marifoonberichten, gribfiles en uiteraard het weekend weerbericht in video van Henk Huizinga.

 • Beschikbaar via de browser, geen app
 • Kosten: gratis

watersport-app-buienalarm

3. Buienalarm

Actuele informatie over neerslag werd geïntroduceerd door Buienrader. Ontzettend handig om bij een korte tocht net even voor een bui de haven in te duiken of de luiken vast even dicht te zetten. De Buienalarm app gebruikt dezelfde informatie als Buienrader. Maar toont dit visueel net iets prettiger en het is mogelijk notificaties in te stellen op basis van locatie. Of je hem prettiger vind dan Buienradar is ook vooral persoonlijk. Het proberen waard.

watersport-app-zeilersweer

4. Zeilersweer

Prettige overzichtelijke Nederlandse app voor IOS. In 1 scherm toegang tot het uitgeschreven laatste marifoonbericht, scheepsweerbericht van het KNMI, maar ook van Vlaamse Hydrografie, Deutsche Wetterdienst en Met Office UK. Ook voorzien van een functie om op basis van locatie de actuele weerwaarnemingen te bekijken.

 • Beschikbaar voor: IOS
 • Kosten: €2,99

watersport-app-predict-wind

5. Pocketgrib

Een app waarbij de naam de lading goed dekt. Gribfiles met windvoorspellingen, windrichting, temperatuur en golfhoogtes zijn voor een zelf te kiezen gebied gemakkelijk te downloaden. Ook op zee dus te raadplegen en via Itunes bijvoorbeeld op de laptop op te slaan.

 • Beschikbaar voor: IOS, Android
 • Kosten: IOS €5,99, Android €3

windfinder watersport app

6. Windfinder

Samen met Windguru de bekendste app voor windvoorspellingen. De exact voorspelde windsnelheden wijken vaak af tussen beiden app’s. De Windfinder app is vooral erg nuttig om de ontwikkeling van de windsnelheid over een zeildag heen te kunnen bekijken. Voor lange oversteken niet geschikt. Dan is bijvoorbeeld PassageWeather een nuttigere informatiebron.

 • Beschikbaar voor: IOS, Android en via de browser
 • Kosten: gratis versies met advertenties. Zonder advertenties met extra functies: IOS €1,99 Android €2,39

watersport-app-weather-pro

7. WeatherPro HD

Niet uitsluitend ontwikkeld voor zeilers, maar wel erg prettig voor een meer globale 7-daags weerverwachting op basis van plaatsnamen. Van de hand van Meteo Consult. Voor IOS bijvoorbeeld in een Ipad en Iphone versie beschikbaar en daarom visueel erg overzichtelijk.

 • Beschikbaar voor: IOS, Android
 • Kosten: IOS €2,99 Android €0,99

Tips voor bescherming

Electronica als tablets en telefoons blijven kwetsbaar aan boord. De volgende producten bieden bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.