Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

De Autoprop: de ultieme schroef voor de toerzeiler

Het wordt beschouwd als de ultieme schroef voor de toerzeiler: de Autoprop. Zelfs zeilers die meer op hebben met een Code Zero dan met iets als een schroef, worden enthousiast als ze zich verdiepen in de voordelen van deze alleskunner. Logisch, want wie wil er niet een knoop sneller zeilen, rustiger en stiller motoren en makkelijker manoeuvreren in de haven?

Op deze pagina leer je alles over Autoprop: hoe de unieke techniek van ‘variabele spoed’ werkt en wat de impact is op je vaareigenschappen.

Benieuwd wat de Autoprop voor jouw boot kost? Vraag een offerte aan voor jouw boot en ontvang binnen 3 werkdagen een advies op maat.

Ervaringen van andere zeilers

Eigenaar Hallberg Rassy 352
Lees verder
“Ik ben echt blij met mijn aankoop. Het werkt perfect. Waar ik vroeger met vaste schroef op 2000 toeren, 6,5 knoop deed, doe ik nu 7,2 knopen. En dat is op stilstaand water op gps dus heel nauwkeurig. In verhouding ook zuiniger, want ik draai nu 1600 toeren voor een rustige 6,5 knoop. Resultaat dus zoals beloofd door jullie!
Eigenaar Jeanneau Sun Odyssey 39i
Lees verder
“Onder motor heb ik veel meer vermogen met hetzelfde toerental. Het motorgeluid is daardoor veel aangenamer en heb ook het idee dat de boot minder trilt. Bij achteruit in de box parkeren, pakt hij sneller op, wel hoor je duidelijk dat de schroef omslaat naar achteruit. Ook de schroefwerking is minder dan bij mijn vaste schroef. De afhandeling en advies van Bomarine was uitstekend, ik heb ze persoonlijk nog gesproken op de Hiswa”
Eigenaar North Beach 24
Lees verder
“De snelheid op de motor is duidelijk toegenomen: voorheen voer ik bij een maximaal toerental van 4000 toeren rond de 6 knopen. Nu vaar ik bij 2800 toeren ruim boven de 6 knopen. Tijdens het zeilen is de snelheid eveneens merkbaar toegenomen. Ik kan voor het eerst redelijk meekomen met schepen van meer dan 30 voet. Zelfs bij weinig wind merk ik dat de boot harder vaart. Ook bij het motorzeilen is er duidelijk meer snelheid en kracht voorhanden.”

Hoe werkt de Autoprop? Bekijk de video

Video afspelen over hoe werkt de autoprop

De voordelen van de Autoprop

1. Maximaal efficiënt motoren

Waar alle andere schroeven een vaste spoed hebben en dus een compromis zijn, passen de bladen van de Autprop zich juist aan de omstandigheden aan en maken de spoed daarmee variabel. Hierdoor is in iedere situatie de spoed optimaal en motor je dus maximaal efficiënt. Dat merk je heel concreet doordat je een paar honderd toeren minder nodig hebt om op rompsnelheid te komen. En dat vaart een stuk rustiger, stiller en zuiniger.

Bij motorzeilen is het verschil nog veel groter. Door de variabele spoed hoeft de Autoprop alleen het snelheidsverschil tussen gezeilde en gewenste snelheid te overbruggen en kan de motor met heel weinig toeren meedraaien. Eindelijk echt motorzeilen!

2. Sneller zeilen

Het is niet zo zichtbaar, maar de weerstand van een vaste schroef kost je onder zeil zomaar 1 tot 1,5 knoop. De bladen van de Autoprop draaien op dat moment automatisch in de vaanstand. Dit vermindert de weerstand door het water tot wel 85% in vergelijking met een vaste schroef met 3 bladen. Deze weerstandsvermindering staat al snel gelijk aan 1 extra knoop in vaarsnelheid.

3. Makkelijker manoeuvreren

Door de op topsnelheid ingestelde spoed van andere schroeven zul je last hebben van wielwerking bij voor- en achteruitvaren in de haven. De schroef kan simpelweg niet genoeg water verplaatsen in voorwaartse richting en gaat dus opzij ‘wandelen’. Doordat de Autoprop altijd de passende spoed heeft, zul je praktisch geen wielwerking meer hebben, maar wel directe en adequate voorstuwing.

4. Achteruit altijd genoeg stuwkracht

Bij achteruit varen draaien de bladen van de Autoprop zich razendsnel om. Vanaf dat moment hebben ze dus dezelfde vorm als bij vooruit varen. Het resultaat: dezelfde hoge stuwkracht beschikbaar voor achteruit varen of remmen.

5. Maximale stuwkracht bij zwaar weer

Bij zwaar weer met wind en golven tegen is de snelheid snel uit de boot. Juist dan heb je het maximale vermogen nodig. De Autoprop optimaliseert de spoed en maakt het mogelijk op dat moment een hoger toerental te varen. Vergelijk het met terugschakelen in de auto als je een berg op rijdt. Er is gewoon veel meer power beschikbaar.

6. Lager brandstofverbruik

Door de unieke variabele spoed komt de boot met minder toeren al op kruissnelheid. Dat scheelt flink in brandstofverbruik. In een test van het Franse magazine Voiles keek men hoe ver hetzelfde schip kwam met 10 liter diesel bij 6 knopen snelheid met steeds een andere schroef. De Autoprop versloeg alle andere klap- en vaanstandschroeven met vlag en wimpel. Bekijk hier de testresultaten.

Voorbeelden

Om je een idee te geven van de kosten van een Autoprop hebben we onderstaand 3 voorbeelden uitgewerkt. Het gaat om 3 populaire boottypes in verschillende lengtes. De prijzen zijn puur bedoeld ter indicatie; je kunt de prijs van de schroef van de Bavaria 34 dus niet 1 op 1 overnemen voor je eigen 34 voeter. De precieze Autoprop en dus de prijs wordt bepaald door allerlei factoren zoals type motor, saildrive of schroefas enz.

Is een Autoprop plaatsen altijd mogelijk? De bladen van de Autoprop draaien zich tussen vooruit en achteruit volledig om en hebben daarvoor best veel ruimte nodig. Daarom zijn jachten met een klein schroefraam, zoals bijvoorbeeld S-spanten, vaak helaas ongeschikt om een Autoprop in te plaatsen.

bavaria 34

Bavaria 34

Motor: Volvo D1-20 (18 pk @ 3200 rpm)
Reductie: 2,19:1
Overbrenging: Saildrive
Schroef: 2-blads APS-H20-394

Prijs: € 2389,- 
Inclusief BTW en verzending
sun odyssee 39i

 Jeanneau SO 39i

  Motor: Yanmar 3JH4E (39 pk @ 3000 rpm)
  Reductie:  2,36:1
  Overbrenging: 30 mm schroefas
  Schroef: 3-blads H5-460
 
  Prijs: € 3491,-
  Inclusief BTW en verzending
dufour 425

Dufour 425

 Motor: Volvo D2-55 (55 pk @ 3000 rpm)
 Reductie: 2,19:1
 Overbrenging: Saildrive
 Schroef: 3-blads APS-H5-485
 
Prijs: € 3869,-
Inclusief BTW en verzending

Hoe werkt het aanvragen?

box star

1. VRAAG JE OFFERTE AAN

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan. We werken hiervoor samen met de importeur van de Autoprop: Bomarine. Eigenaar Bojan gaat met je aanvraag aan de slag en werkt een advies en prijsvoorstel voor je uit. 

Let op: om je aanvraag in behandeling te kunnen nemen heeft Bomarine minimaal de volgende informatie van je nodig:
  • Merk en model motor
  • Reductie van de keerkoppeling (zie typeplaatje keerkoppeling)
  • Diameter schroefas (n.v.t. bij saildrive)
box star

2. ONTVANG JE VOORSTEL

Binnen 3 werkdagen ontvang je een advies en prijs van Bomarine.

Tip: benut bij vragen vooral de kennis van Bomarine. Ze zijn al bijna 10 jaar importeur van de Autoprop en kunnen je daarom uitstekend adviseren.

Afhankelijk van het type schroefraam op je boot is het soms nog nodig de afmetingen van het schroefraam te controleren. Hiervoor heeft Bomarine een zogenaamde ‘Sweep Chart’ beschikbaar. Deze ontvang je in dat geval en hiermee kun je heel gemakkelijk bij de boot vaststellen of het gaat passen.

box star

3. JE BESLISSING & DE LEVERING

Maak je gebruik van de offerte dan wordt de productie in gang gezet. De levertijd is vervolgens 2-3 weken. Je nieuwe schroef zal dus ruim voor het nieuwe seizoen in huis zijn!

Montage is eenvoudig en kan door iedereen met basaal technisch inzicht en gereedschap in 15 minuten gedaan worden.

En dan? Testen geblazen en genieten van een boot die over de hele linie beter zal varen!