Lemsteraak versus X-Yacht 40

Het idee zal ergens aan een bar ontstaan zijn. De bemanning van een Lemsteraak en een X-40 treffen elkaar en alles komt samen in 1 vraag: wie gaat er het hardst? Het leidt tot een bijzonder leuk wedstrijdje voor de kust van Hindelopen. De afspraak is helder: aan de wind heen, rond de boei, en voor de wind weer terug. Tsja, dan is zo’n 120 jaar oude Lemsteraak toch volstrekt kansloos tegen een modern wedstrijdjacht a la X-40? Dat blijkt alles mee te vallen…

Dit is de klassieker over zeiltrim (video)

Even een blik op de snelheidsmeter, dan weer alle aandacht voor het zeil. “Lijntje aan, ja, het werkt!” Het trimmen van de zeilen is een geweldig spelletje en hoe meer inzicht je krijgt hoe fanatieker je wordt. Een echte klassieker over zeiltrim is de video ‘Trim for Speed’ van North Sails. In 1990 uitgebracht op een heuse videoband, maar we kwamen hem ook gedigitaliseerd tegen op Youtube. In de video geven de trim experts van North Sails hun beste tips voor het trimmen van grootzeil, genua en spinnaker. Absoluut de moeite waard om te kijken bijvoorbeeld tijdens dit herfstachtige weekend.

Groen en geel van de zeeziekte, is dit de oplossing? (video)

Als er iets is wat de lol van een mooie overtocht kan vergallen dan is het wel zeeziekte. Als je er flink last van hebt dan zijn er twee opties: overtochten steeds meer mijden of driftig verschillende tips uitproberen (en dat zijn er nogal wat). De tip die we deze week tegenkwamen klinkt zo eenvoudig en zo simpel dat het bijna niet waar kan zijn. Of toch wel? Het is het proberen zeker waard. Bekijk de tip in deze video.

Indringende beelden van reddingsoperatie Frans Maas (video)

“Twee personen in het water, geen oefening, geen oefening!” De Belgische Reddingsdienst staat gelijk op scherp als ze het eerste bericht binnen krijgen over het zeiljacht van Frans Maas. Het is het begin van een ontdekking die de zeilwereld zal schokken. Stom toeval dat de Belgische TV juist op de dag van het ongeluk een draaidag gepland had bij de reddingsdienst. Het leidt tot een deze week verschenen video die de redders op de voet volgt. Bekijk de indrukwekkende beelden vanaf minuut 05:48.

Oceaanavonturier Mark Slats op Hiswa Te Water

Stilzitten is niets voor hem. Is het ene heftige avontuur nog niet voorbij dan is de volgende al gepland. Vorige week ontmoette we een unieke avonturier: Mark Slats. Vol in de voorbereiding om het wereldrecord oceaanroeien te gaan verbreken. In zijn volledig van carbon gebouwde roeiboot vertrekt hij straks voor een recordpoging Atlantische oversteek. En als hij daar heelhuids aankomt start praktisch direct zijn deelname aan de Golden Globe,

Onoplettendheid genadeloos afgestraft bij the Needles (video)

Elk jaar gaat het mis, daar helemaal op het westpuntje van Isle of Wight. Schippers laten zich verleiden de ronding wat af te snijden. Onwetend over het kolos wat hier onder water ligt. Het gaat om het Griekse stoomschip Varvassi. Vergaan in 1947 met grote ladingen wijn aan boord. De stoomturbines steken afhankelijk van het […]

Zonder motor in een 25-voeter over de Pacific (video)

Wat heb je nodig om de Pacific over te kunnen zeilen? Een flinke spaarrekening zou je zeggen en toch minimaal wel een 40-voeter. Dit 60-jarige koppel doet het net even anders. Ze kochten een verwaarloosde 25-voeter voor nog geen 2.500 euro (bekijk hier de foto’s), knapte haar op en genieten sindsdien intens van wind, zeilen en elkaar. En ja, recent staken ze er de Pacific mee over. Zonder motor. Een inspirerend inkijkje in het leven van dit bijzondere zeilstel krijg je in deze video. Bekijk hier de website van het koppel.

Nachtelijke klopjacht (video)

Bij zeilers voor anker bij Madagaskar verdwijnen er regelmatig waardevolle spullen van boord. Ook de bemanning van SY Delos, populair van hun video’s op Youtube, moet eraan geloven. Midden in een pikzwarte nacht schrikken ze wakker van een enorme klap. De mannen aan boord stormen naar buiten en vinden hun bijboot los drijvend in het water. De bootstroper zwemt geschrokken rond de boot. Een ware nachtelijke klopjacht volgt. Je volgt hem in deze video.

Zomercolumn ‘Kuipvoer’

Aan het einde van een zomerdag, tegen half zes, wil het varende volkje nog wel eens met een biertje en/of een wijntje gezamenlijk in de kuip gaan zitten. Een bakje borrelnootjes onder handbereik, kussens tegen het schot. Hoe handig dat kompas ook is tijdens het varen, die bult zit aardig in de weg als je lekker wilt leunen. Man en vrouw allebei een boek: het leven is goed.

J-klasse spektakel in Bermuda (video)

Tussen het foilende geweld van de America’s Cup verschenen ze daar opeens aan de horizon. Zeven majestueuze J-klassers. En ja, als je die uitnodigt dan wordt het voorprogramma natuurlijk zomaar de hoofdact. Een historische race met een recordaantal deelnemers (inclusief de nieuwe SVEA waar we eerder deze video van deelde). En ook leuk: een Nederlandse winnaar. De enorme rood-wit blauwe spinnaker wist Lionheart als eerste over de streep te sleuren. Geniet van de schitterende beelden!

Een oceaanoversteek in slechts 5 dagen! (video)

Hoe lang een Atlantische oversteek duurt? Een dag of vijfentwintig zou je zeggen. Op de 100-voeter Comanche hadden ze er slechts 5 dagen en 14 uur voor nodig! Het schip werd gebouwd met maar 1 doel: de snelste monohull ter wereld worden. Dat is in het extreme doorgevoerd. En met dank aan dit extreme ontwerp, en de nauwkeurige meteorologische voorspellingen van tegenwoordig, lukte het in 2016 het Transatlantische Record te verbreken. In deze spectaculaire video volg je de bemanning van Comanche van begin tot eind. Kijktip!

Het boordtoilet ontstoppen: de minst populaire klus aan boord (video)

Kun je voor veel bootklusjes nog wel iemand bereid vinden om een handje te helpen, bij het ontstoppen van het boordtoilet wordt dat een stuk lastiger. Het is ook gewoon een smerige klus! Dus ga aan het begin van de vakantie met elkaar om tafel en bespreek de regels rond grote ‘boodschappen’, toiletpapier en andere ‘handige’ doekjes die gegarandeerd ergens blijven haken. En gaat het toch mis? Dan ben je met deze video door de Waterkampioen vast voorbereid.

“De golf sloeg ons volledig over de kop” (video)

Een heftige depressie gooide 9 juni de OSTAR race volledig in de war. In golven van 15-20 meter kwamen bijna alle deelnemende jachten in grote problemen. In deze video vertelt Wytse Bouma hoe het op hun Nederlandse Sunfast 37 helemaal misging. “Ik zat aan het roer en zag een eindeloos steile golf achterop komen. We werden opgetild en ik had het gevoel dat ik bijna 60 tot 70 graden naar beneden moest sturen. Er waren nog 3 scheepslengtes water voor ons. Daar gingen we. De boeg dook in de voorlopende golf en de achteroplopende golf gooide ons volledig over de kop. Het ging allemaal razend snel…” Bij de koprol verloor de boot de mast. In deze video vertelt Wytse zijn indrukwekkende verhaal.

Stuurboord wijkt voor bakboord. Toch? (video)

Op een druk stukje vaarwater kom je soms ogen en oren tekort. Dat geldt zeker voor de zeilers in deze video. Druk bezig met het bergen van de spinnaker vliegt er opeens vanaf stuurboord een jacht met vol zeil over stuurboord het beeld binnen. De stuurman doet zijn best en wonder boven wonder lijken ze er zonder hele grote kleerscheuren vanaf te komen. Maar wat bleef daar nu achter de railing hangen na de aanvaring?

Wat kost een lange zeilreis? (video)

Grote kans dat je weleens droomt van een lange zeilreis. Brandende vraag is dan: wat kost dat? Terysa en Nick zeilen al jaren rond de wereld met hun Southerly 38 en in deze leerzame video gaan ze in op alle vragen rond kosten. Wat zijn de valkuilen bij het financiele plan? Hoe financieren zeilers hun reis? En tenslotte: met welke kosten moet je rekening houden voor aanschaf, onderhoud en maandelijks budget? Nuchter, deskundig en to-the-point advies. Kijktip!

Dit is waarom je nooit blind moet vallen voor dat mooie teakdek (video)

Word je weleens moe van je actielijst met bootklussen? Dan is de vrolijke zeiler Madd een ware inspiratiebron. Onvermoeibaar en altijd met een grote glimlach begint hij aan de ene na de andere verschrikkelijke bootklus. Nu staat zijn verrotte teakdek op het programma. In de video zie je waarom je nooit blind moet vallen voor de looks van een teak dek op een oudere boot.  Maar Madd zou Madd niet zijn als hij het niet met een vrolijke glimlach allemaal los zou trekken.

Tip: zout water wegspoelen met dank aan een oude stootwil (video)

Ooit gerealiseerd dat zout water slecht is voor je buitenboordmotor? Mocht je een keer een tochtje maken op zout water dan is het belangrijk de motor goed na te spoelen met zoet water. Daar zijn speciale ‘flushers’ voor in de handel waar een tuinslang op aan is te sluiten. Sommige buitenboordmotor hebben ook zelf al zo’n aansluiting. Maar zeilers zijn inventief dus ontstaan er ook zomaar andere slimme ideetjes. Wat te denken van een oude doorgeknipte stootwil? Die je toch net weg wilde gooien. Wat je daar mee kan zie je in deze video.

Manoeuvreren uit het boekje (video)

Een lastige manoeuvre voor de boeg? Dan horen gezonde zenuwen er een beetje bij. Nee, rijen dik zal het publiek niet op de kade staan. Maar toch. Je voelt de priemende ogen in je rug branden. Gedistingeerd spiekend door patrijspoortjes en glurend vanachter de buiskappen. Je hebt de manoeuvre al een paar keer voor gefilmd in je hoofd. Uiterlijk ontspannen en nonchalant ga jij je 45 voeter in de box parkeren. Precies zoals deze schipper. Toch? Succes!

Zeecontainers, bedreiging voor toerzeilers? (video)

Het lijkt alsof aanvaringen met zeecontainers steeds vaker voorkomen. Vooral bij races als de Volvo Ocean Race en de Vendée Globe hoor je het met regelmaat. De schattingen variëren enorm, maar per jaar zouden 500 tot wel 7000 zeecontainers te water gaan. Je moet er niet aan denken, maar is dat ook iets waar je je als toerzeiler zorgen over moet maken? Yachting World dook er in en in deze video volg je in 9 minuten in een razende tempo een boeiend college ‘zeecontainers en zeilen’.

De lifeline: vriend of vijand? (video)

Altijd aangelijnd naar voren. Dat is de gouden regel bij zeilen op ruimer water met wind en golven. En zeker ook bij solozeilen. En terecht. Maar wat als je aangelijnd overboord gaat? Ben je dan in het voordeel? Nee, een lifeline wordt dan van een vriend zomaar een vijand. In deze video van Practical Boat Owner zie je wat er gebeurd. De boot sleept de Man Overboord met geweld door het water. Het hoofd wordt voortdurend onder water getrokken. En de schokkende conclusie: je hebt 1 minuut om de boot onder 2 knopen snelheid te brengen. Bekijk de test en onder deze video de test met het TeamO reddingsvest met de Backtow technologie.

Het paradijs waar Vestas Wind aan de grond liep (video)

Drie jaar geleden ging het voor Vestas Wind helemaal mis. Door een navigatiefout liep de Volvo Ocean Racer met 19 knopen (!) snelheid aan de grond op het atol St. Brandon. Als de aanleiding niet zo vervelend was had de bemanning zich gelukkig kunnen prijzen: dit onbewoonde eiland is een waar paradijs! In deze video gooit de bemanning van Delos de trossen los voor een ruige tocht op weg naar het eiland. En zoals bij al hun video’s is dit er weer een om lekker voor te gaan zitten en bij weg te dromen. Schitterende beelden.

De charme van koken op zee (video)

Koken op zee heeft een hele eigen charme. Het breekt een lange dag en geeft energie na lange wachten. En het resultaat mag er al snel zijn: zelfs rauwe bonen smaken op het water zoet. Voor solozeiler Chris Williams gaat er niets boven een spaghetti: “Met een beetje wijn voor de saus en een beetje wijn voor de ziel”. Bekijk deze schitterende poëtische ode aan koken op zee.