Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

DIN en ISO Ankerketting: Wat is het verschil?

Ankerketting DIN ISO

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Op zoek naar een nieuwe ankerlier of ankerketting stuit je naast de diameter op twee mogelijkheden: DIN en ISO. Wat houdt dit in en in hoeverre is dit relevant voor jouw keuze? In dit artikel leggen we het kort en simpel voor je uit. Zo kun jij verder en ben je straks klaar voor zorgeloze nachten voor anker.

DIN 766 & ISO 4565

Goed om te weten is dat er bij kettingen van 6 en 8 millimeter is er geen verschil tussen de beide normen. Bij grotere kettingen speelt het wel degelijk een rol. Door productienormen te hanteren zijn producten uitwisselbaar en komen maten internationaal overeen. De maten van verschillende DIN766-ketting van dezelfde diameter zijn daarom gelijk, en hetzelfde geldt voor verschillende kettingen conform de ISO4565-norm. In de meeste Noord-Europese landen is de DIN-norm standaard, in de Zuid-Europese landen de ISO-norm. Boten zoals een Zweedse Hallberg Rassy’s zijn dus in de meeste gevallen uitgerust met een ankerketting en -lier conform de DIN-norm, bij een Italiaanse Grand Soleil vind je sneller ketting en ankerlier conform de ISO-norm.

De ketting die wij leveren is van sterk, grade 40-materiaal gemaakt. Deze Lofrans G40 ketting is 50% sterker dan G30 en is uitstekend bestand tegen corrosie en roest. Standaard leveren we bij Sailspecials de DIN766-variant, de ISO4565-variant kunnen we uiteraard ook leveren.

Het verschil

Het verschil betreft de lengte van de schalm (één kettingonderdeel). De DIN766-ketting noemen we ook wel ‘kortschalmig’ omdat deze een fractie korter is dan de schalm van een ISO4565-ketting. De afmetingen van de schalmen van een ankerketting van 6 en 8mm zijn gelijk, ongeacht of er DIN766 of ISO4565 op staat. Voor die maten hoef je je dus geen zorgen te maken of het past. Pas vanaf 10mm gaat dit een rol spelen.

Bij 10mm (maat D op onderstaand schema) ankerketting verschilt de binnenmaat tussen beide normeringen (maat T). Deze afstand tussen de schakels volgens DIN is 28mm. Bij ISO 30mm. Een klein verschil, maar naar verloop van tijd zal de kettingschijf sneller slijten en dus minder makkelijk de schakels vasthouden. Ook kan de ketting verspringen of zelfs klemmen op de ankerlier.

Ankerketting DIN ISO Het verschil tussen DIN en ISO bij een grotere ketting zit niet zozeer in de binnenmaat. Een 12mm ketting is altijd een ISO-ketting. Een DIN-ketting van ongeveer dezelfde diameter is dan 13mm. Bij beide normeringen is de binnenmaat 36 millimeter.  Je moet dus vrij precies meten om te weten of je een DIN of ISO-ketting hebt. Het scheelt maar 1mm, een erg klein verschil.

Meten

Het is niet moeilijk om erachter te komen conform welke norm jouw ankerketting is gefabriceerd. Met een schuifmaat meet je eenvoudig de binnenmaat van de schalm. Wil je weten waar de nestenschijf van jouw ankerlier voor is gemaakt, kijk dan aan de binnenkant van de nestenschijf. Daar vind je in vrijwel alle gevallen zowel de maat als ook de ISO- of DIN-norm in reliëf. Zo weet je precies welke ankerketting je moet bestellen voor jouw ankerlier. Bij een ketting dikker dan 10 millimeter is de diameter dus van belang en niet de binnenmaat.

Je ankerlier aanpassen

Hoewel de verschillen erg klein zijn, is het van groot belang om de juiste ketting bij de juiste ankerlier te kiezen. Ankerlieren worden in vele soorten en maten gemaakt en hebben meestal een DIN766 en een ISO4565-variant. De ankerlier is hetzelfde, alleen is de nestenschijf anders.

Heb je toch een Lofrans ankerlier gekocht met een nestenschijf die niet geschikt is voor jouw type ketting, neem dan contact met ons op. We kunnen voor je kijken of we een geschikte nestenschijf voor jouw ankerlier kunnen leveren.

Op onze pagina met ankerlieren vind je alle producten van Lofrans, waaronder verschillende type ankerlieren en bedieningsmogelijkheden. Kijk bij: Lofrans Ankerlieren

Onze tips voor jou

Meld je aan en win!

Maak elke maand kans op een gratis Solight SolarPuff!

Al meer dan 7500+ zeilers gingen je voor!