watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Toch gered na 66 dagen stuurloos drijven op zee

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Het zal je maar gebeuren. Op een van je eerste solo-zeiltochten gooit een grote golf je om en raakt roer en mast onherstelbaar beschadigd. Alle elektronica defect, er is niets waarmee je hulp kunt inschakelen. Het leest als het script van de film ‘All is lost’ maar overkwam de afgelopen weken de Amerikaanse zeiler Louis Jordan. Vorige week werd hij gered na meer dan 60 dagen op zee rondgedobberd te hebben. Levend op rauwe vis en regenwater.

Jordan aan boord van een Pearson Alberg 35 werd na 66 dagen toevallig opgemerkt door de Duitse tanker M/V Houston Express. Deze seinde de Coast Guard in die Jordan vervolgens redde.

Op het internet deden al snel allerlei verhalen de rondte. Zo zou de boot omgeslagen zijn en Jordan al die tijd op de kiel hebben doorgebracht. Een Amerikaanse zeilblog die een reconstructie maakte doet dat af als onwaarschijnlijk. Een Pearson Alberg is een S-spant, de kans dat het je lukt om je ruim 2 maanden aan de kiel vast te klampen en te overleven is klein. Ook is het onwaarschijnlijk dat zo’n smal schip met een hoog oprichtend vermogen zo lang omgeslagen blijft liggen.

Jordan_in_betere_tijden_op_pearson_alberg_35
Louis Jordan op Pearson Alberg 35 in betere tijden

 

In een video-interview vertelt Jordan zelf meer over zijn avontuur. Hij beschrijft zichzelf als een nog niet zo ervaren zeiler. Vissend aan de kust bij de monding van een rivier vallen de vangsten tegen en besluit hij het verder op zee te gaan proberen.

Midden in de nacht volgt er een ongelofelijke klap. Een grote golf gooit de boot om waarna alles op zijn kop staat. De schade is enorm. De mast is zo beschadigd dat deze overboord moet om extra schade te voorkomen. Ook het roer is beschadigd en alle electronica is defect door waterschade. Een EPIRB was waarschijnlijk niet aan boord. Jordan zelf breekt zijn schouder bij de klap.

Het lukt Jordan nog een soort van noodtuig te maken, maar de wind en stroming zijn te sterk om terug naar de kust te zeilen. De eerste dagen leeft Jordan op rantsoen van het aanwezige voedsel. Daarna overleeft hij door regenwater op te vangen en rauwe vis te eten.

Ondertussen raakte familie aan de wal uiteraard bezorgd. De vader van Jordan (zelf ervaren zeiler) geeft Luois Jordan als vermist op bij de Coast Guard. Deze gaat op zoek, maar door gebrek aan preciese locatiegegevens moeten zij na verloop van tijd hun zoektocht staken.

Vanaf dat moment ziet de situatie er vrij hopeloos uit. Een All is Lost achtige slot dreigt. Tot het moment dat alles veranderd en bij toeval de Duitse tanker het scheepje opmerkt en Jordan wordt gered.

Redding door Coastguard helicopter

Coverfoto door Steve Early AP

Onze tips voor jou