In het zeilgekke Frankrijk is hij een legende, Loick Peyron. En de mythevorming rond deze man begon met dit prachtige verhaal. Het is tijdens de 1e editie van de Vendee Globe in 1989 als in de kopgroep de Fransman Poupon in de problemen komt in de Roaring Forties. Zijn boot kapseist en hij zendt een noodoproep uit.De jonge Loick Peyron hakt 12 uur tegen de storm in om hem te bereiken en weet hem met een briljante sleepmanoeuvre te redden en dit ook nog eens te filmen (uniek voor eind jaren ’80).
Eind december 1989 bereikt de kopgroep Kaap de Goede Hoop. In die kopgroep vaart ook de jonge Loick Peyron mee. De vloot komt net uit de Roaring Fourties en daar was het voor iedereen ‘erop of eronder”. Philippe Poupon, wordt extreem hard geraakt door de uitlopers van de storm. Op 27 december gaat het mis, zijn ketch kapseist en de Fransman stuurt een noodoproep uit.
Loick Peyron hoort het bericht over het kapseizen pas 12 uur later via de radio: “Ik moest 12 uur aan de wind varen om bij Poupon te komen. Toen hij aan de horizon verscheen, wist ik niet wat ik zag. Ik had verwacht dat hij op de kiel van zijn gehavende jacht op me zou zitten wachten, of in zijn reddingsvlot aan de boot zou hangen. Maar het jacht lag gewoon op zijn kant als een dinghy / jolletje – dat was heel ongewoon. ”
Ook in deze eerste editie van de Vendée Globe moesten de boten al kenteringstesten ondergaan en werd vastgesteld of de boot zichzelf weer kon oprichten. Dat was overduidelijk niet in orde bij de boot van Poupon.
Peyron vervolgt: “We praatten lang met elkaar over de radio. Poupon overwoog zelfs om de bezaanmast te kappen. Maar toen herinnerde ik me het gedrag van een gekapseisde dinghy en haalde Poupon over om eerst een minder vergaande methode te testen: ik nam de boot onder zeil op sleeptouw, trok hem in de wind, in de hoop dat de weerstand lager zou worden waardoor hij zichzelf zou kunnen oprichten. En inderdaad, het werkte! Het leek een een eeuwigheid te duren, maar daar kwam eerst de mast uit het water en vervolgens met een verbazingwekkend snelle draai voor dit formaat boot ook de rest van de romp. Na meer dan 24 uur aan de wind zeilen, was Poupon in staat om gehavend, maar in ieder geval op zijn eigen kiel en onder noodsturing een haven in Zuid Afrika te bereiken! ” Bron: Segelreporter