Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Als de plicht roept: het ongelofelijke verhaal van zeilheld Pete Goss (video)

vendee globe pete goss

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Gebiologeerd staart Pete Goss naar de barometer. 36 hPa daling in 24 uur. Deze Brit is ervaren genoeg om te weten: dit gaat helemaal mis. We schrijven 1996 en het is kerstochtend. De 3e Vendee Globe Race is volop aan de gang en bevindt zich in de Zuidelijke Oceaan. En ja, het gaat helemaal mis.

Een gigantische storm laat de boot van mede-deelnemer en Fransman Raphael Dinelli kapseizen. Pete Goss is op 160 mijl afstand en krijgt een noodoproep. Pete Goss heeft contact met een Australisch reddingsvliegtuig en hoort dat hij de enige boot in de buurt is. Hij keert de boeg en vecht zich de 160 mijl terug tegen wind en golven in. De omstandigheden zijn zwaar, de boot wordt elke 20 minuten platgeslagen en golven zijn tot 10 meter hoog.

Dinelli heeft zich ondertussen vastgeketend op de  romp van zijn omgeslagen boot. Met een watertemperatuur van 2 graden telt elke minuut. Twee dagen duurt het gevecht van Pete tegen wind en golven en van Dinelli tegen de kou. Vanuit het Australische vliegtuig is een reddingsvlot in zee geworpen en het is Dinelli met zijn laatste krachten gelukt hier in te klimmen. Het zicht is zo slecht dat zelfs wanneer Pete Goss arriveert hij het vliegtuig nodig heeft om Dinelli te kunnen vinden. Het lukt Goss Dinelli aan boord te krijgen.

Vier tot vijf dagen ligt Dinelli in een kooi om op krachten te komen. De mannen verstaan elkaar niet, Dinelli spreekt alleen Frans, maar het is het begin van een hechte vriendschap. Mooi detail is dat Dinelli zodra hij voldoende op krachten is direct contact opneemt met het thuisfront en zijn vriendin over de lijn ten huwelijk vraagt, na de dagen op de romp weet hij wat hem lief is.

Pete Goss vervolgt na reparaties aan de boot zijn deelname aan de Vendee Globe. Hij finisht als vijfde en wordt verwelkomt door een publiek van 150.000 fans op de kade. Hij ontvangt de Franse Legion of Honour voor zijn moed en heldendaad.

Meer lezen over dit stuk zeilgeschiedenis? Klik hier

Onze tips voor jou