watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Radiostilte

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Een zonnige zeildag. Onze boot glijdt ‘standje melkmeisje’ door het water. De stilte wordt alleen verbroken door het geluid van een paar sterns verderop. Tegen zonsondergang, als de lucht en het water rood beginnen te kleuren, leggen we aan. In de avond zitten we met een wijntje in de kuip. We observeren de gezellige drukte in de haven en keuvelen wat. Waar we mee bezig zijn? Met de dingen die we nu aan het doen zijn. En verder met helemaal niks.

Wat een contrast…

Ons leven aan boord staat in schril contrast met het gewone, dagelijkse leven. Waar het gewoon is om met duizend-en-een verschillende dingen tegelijk bezig te zijn. Waar Facebook in een ooghoek de aandacht trekt. Waar er een constante stroom aan app’jes binnenkomt. Waar je telefoon met internet in je broekzak brandt, als de conversatie aan tafel je aandacht eventjes niet vast kan houden..

Internet rukt op

Een leeftijdgenoot vertelde me van de twee lange backpacktochten die hij gemaakt had. Tijdens de eerste reis, net na de eeuwwisseling, was internet nog een schaarste. In de grotere steden was er gelegenheid om een mailtje naar huis te sturen. Tijdens de tweede backpacktocht was dat heel anders. Toen kon je zelfs in de meest afgelegen dorpjes wel een restaurantje met wi-fi vinden. En dat was rond 2009. Langzaam kruipt het internet overal binnen. Steeds makkelijker, steeds laagdrempeliger. Moesten de echte verslaafden vroeger nog een laptop op schoot nemen, tegenwoordig past het in je handpalm. Over een jaar of tien of vijftien zit het ongetwijfeld op je oogbal geplakt. Dan vrees ik dat het ook gedaan is met de rust op het water.

Over een jaar of tien of vijftien zit internet ongetwijfeld op je oogbal geplakt. Dan vrees ik dat het ook gedaan is met de rust op het water.

Oké, dat klinkt wel heel dramatisch. Laten we wel wezen: je bent er altijd nog zelf bij. Hoe modern de gadgets ook zijn, er zit nog altijd een ‘uit’ knop op. En die kun je indrukken, als jij dat wil.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van moderne communicatie. Je kunt contact houden met familie die ver weg woont, je kan het gezelschap van collega-zeilers opzoeken, je kan trots je laatste projecten laten zien aan de wereld, en als je je iets afvraagt heb je een antwoord zo gegoogled. Maar als we aan het zeilen zijn, vind ik het heerlijk om dat alles achter me te laten. Dat geeft rust. Maar hoe lang nog?

mooieavond

Laat het genieten je niet afnemen

Maar daar zit hem nou precies de kneep: Vroeger Kon. Het. Gewoon. Niet. Punt. Nu is het een keuze. En in theorie is het misschien helemaal jouw keuze, in de praktijk spelen er nog veel meer dingen mee die die keuze beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan bezorgde familieleden, die graag op de hoogte gehouden willen worden. En wat dacht je van je werk?

Stel, je verwacht in het weekend een hele belangrijke e-mail. Maar het is ook een perfect zeilweekend. Blijf je dan thuis voor die e-mail? Nee, dat is zonde! Je gaat zeilen, en maakt voor die ene keer een uitzondering. Voor de tweede keer maak je dezelfde uitzondering, maar dan voor een iets minder belangrijke mail.

Internet wordt een ding in de categorie ‘eigenlijk zou ik dit moeten doen, maar…’ En iedereen die van lekker eten of relaxen op de bank houdt, wéét dat het niet gemakkelijk is om iedere keer voor dat ‘eigenlijke’ te kiezen. Ook al weet je dat dat je uiteindelijk gelukkiger zal maken. Sterker nog, psychologen hebben ontdekt dat je wilskracht vermoeid kan raken, als je iedere keer de verleiding moet weerstaan. En vroeg of laat ga je dan voor de bijl…

Ik hoop dat ik sterk genoeg ben om weerstand te blijven bieden

Vooralsnog heb ik een oud model telefoon, waar geen internet op zit. Het zeilen is dus nog steeds alleen ik, mijn vriend, de boot en de golven. Maar ooit zal dat veranderen. Ik hoop dat ik dan sterk genoeg ben om er weerstand aan te bieden.

Pluspunt: Wilskracht schijn je ook te kunnen trainen. En een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Onze tips voor jou