watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

De Tobermory Race van ’68 (video)

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Het is de zomer van 1968. Voor Schotse zeilers gaat de race van het jaar van start: de Tobermory Race. Meer dan 100 jachten doen mee, stuk voor stuk boten die we nu als prachtige classic beschouwen, voor die tijd reguliere familiejachten. In deze prachtige documentaire in BBC stijl volgen we de race en een paar van de deelnemers. Zoals Ian Nicholson, de bekende Britse jachtontwerper en de karakteristieke David Rombach aan boord van zijn ketch Lola. Gemoedelijkheid, feesten en heel fanatiek racen, het is allemaal de Tobermory race.

Er wordt wel degelijk fanatiek gezeild en in de prestigieuze 8 meter klasse gaat het er het hardst aan toe. Vanaf 06:53 mooie beelden van grote spinnakers en ruimte voor de verhalen achter de deelnemers. Bijvoorbeeld over de deelnemers die net voorafgaand aan de race nog hun mast verloren, nachten hebben doorgewerkt aan een nieuwe mast, kunnen deelnemen, waarbij op 10:24 ook de nieuwe mast overboord gaat.

Moeiteloos afgewisseld met gezelligheid en de momenten ‘to get you hair down’ vanaf 13:39. Wat te denken van dit sluismoment waarin David Rombach wat versterking uitdeelt? “You want water in it? No thank you”.

Het getij speelt een grote rol in de race. David Rombach haalt op 21:20 4 knopen bootsnelheid maar dankzij het getij wordt dat zomaar 10 knopen over de grond. En andersom is er vanaf 27:00 een frustrerend stuk kruisend tegen wind en getij waarbij de boten slechts centimeters vooruitkomen.

Wat de Tobermory race zo mooi maakt? David Rombach licht het toe op 28:17. Met 14 a 15 deelnames heeft hij recht van spreken.

Veel kijkplezier!

Onze tips voor jou