Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Tips voor voor de wind zeilen tijdens een oversteek (video)

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

De zomer is het moment voor lange overtochten. Welke zeilvoering kies je bij uren lang voor de wind zeilen op zee? In deze video deelt Yachting World de setup met grootzeil en uitgeboomd voorzeil en geeft een aantal goed doordachte tips.

In de video worden tips snel achterelkaar besproken. 2 of 3x kijken helpt om alle tips goed mee te krijgen.

De tips

  • Beveiliging die een gijp van het grootzeil voorkomt is essentieel. Bevestig een lijn aan het uiteinde van de giek en voer deze naar de voorpunt en terug. Veelgemaakte fouten zijn bevestiging op het midden van de giek of vanaf het uiteinde van de giek naar de voetrail naast de kuip. Deze methodes voldoen niet, pas ermee op, ze kunnen giekbreuk tot gevolg hebben.
  • Een slimme suggestie is de gijp beveiliging op te delen in 2 delen. 1 lijn loopt vanaf de achterzijde van de giek naar halverwege en is wanneer niet in gebruik op de giek te bevestigen. De andere lijn wordt vanaf de voorpunt van de boot bevestigd aan de lijn op de giek met een sluiting. Deze lijn loopt weer terug naar de voorpunt.
  • De fok/genua kan uitgeboomd worden met de spinnakerboom. Hiervoor zijn drie lijnen vereist. De spinnakerval voor het horizontaal hijsen van de boom. En twee lijnen die voorkomen dat de boom voor of achteruit kan.
  • Let op bij het plaatsen van de spinnakerboom, zeker op een grotere boot met een zware boom. Voorkom dat je je onder de boom bevindt of aan de zijde van het water zodat de boom je niet overboord kan duwen.
  • Het is afhankelijk van de boot of de standaard genuawagen voldoet. Plaats het blok helemaal naar achteren. Voldoet dit niet dan kan een zelfde setup worden gekozen als bij de spinnaker. Een los blok meer naar achteren op de boot waar de genuaschoten door heen kunnen lopen.
  • Omdat de setup bedoeld is voor een langer stuk voor de wind is voorkomen van schavielen erg belangrijk. Met name de schoten lopen gemakkelijk schade op. In de video worden een par waardevolle suggesties gedaan. Een Ronstan Donut voorkomt dat de knoop van de genuaschoot in de spinnakerboomsluiting kan blijven zittten. Leer om de schoot voorkomt schavielen. Handig alternatief hiervoor zijn de Spiroll landvastbeschermers die bij ons op voorraad te bestellen zijn.
  • Andere plekken waar schoten kunnen schavielen zijn de overgangen van de preekstoel op de railingdraad en de scepters. In de categorie ‘tuigage accessoires’ zijn daarvoor verschillende oplossingen te vinden.
  • Mits goed voorbereid is deze setup er eentje om te onthouden en vooral te proberen in de komende vakantie. Het geeft een gerust gevoel en rust aan boord wanneer voor de wind alles goed gezekerd is.

Video Yachting World

Onze tips voor jou