watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Waarom zeelui niet zwemmen?

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

De zee is een vruchtbare kraamkamer voor bijzondere verhalen en gebruiken.  In havencafé’s (recreatief of beroepsmatig) worden ze driftig uitgewisseld. En dat gebeurt al eeuwen en eeuwen.
Het boek ‘Waarom zeelui niet zwemmen’ biedt een mooi inkijkje in deze fascinerend wereld van de zee. Het boek geeft antwoord op vragen als: bestaat de Bermuda-driehoek echt? En waarom is een boot altijd een ‘zij’? Waarom dragen zeelui oorbellen? Hoe bevaar je de oceanen zonder kompas? In deze blog alvast een voorproefje met 2 verhalen.

1. Verzonnen eilanden

w300.28b89 b3523d7997a9c6ed0a704633cadcbcfaEind 2012 werd Sandy Island ont-ontdekt. Het stond wel op kaarten, maar niemand was het ooit tegengekomen. Geowetenschapper Maria Seton ging het zoeken en kwam tot de conclusie dat het niet bestond. ‘Nogal bizar,’ zei ze erover. ‘Hoe is dit op de kaarten terechtgekomen? We weten het niet.’
Twee eilanden waarvan dat wel duidelijk is, zijn de Morell and Byer Islands. Ze waren in 1825 ontdekt door kapitein Benjamin Morell – het was zijn eerste grote maritieme prestatie. De scheepvaart hield rekening met de eilanden door er met een grote boog omheen te varen, ten noordwesten van Hawaii. Vanaf 1875 hoeft dat niet meer – toen kwam aan het licht dat Morell zijn ontdekkingen verzonnen had.

Opmerking Sailspecials: Sandy Island blijkt nog steeds zichtbaar op Google Earth

2. Een ijsberg groter dan heel België

downloadDe grootste ijsberg die ooit is waargenomen was 168 m hoog. Deze werd in 1985 nabij de kust van Groenland waargenomen door de Amerikaanse ijsbreker East Wind. Als je in gedachten houdt dat slechts tien procent van een ijsberg boven water zichtbaar is, betekent dit dat deze ijsberg van East Wind meer dan 1500 m diep stak (!). Een andere ijsberg, in 1956 door het USS Glacier gezien in de Zuidelijke Oceaan, had naar schatting een oppervlak van 31.000 km² –groter dan heel België.

Het boek:  ‘Waarom zeelui niet zwemmen’

9789064105968 fcovr 1Dit boek, recent verschenen bij Hollandia,  is een schatkist vol verbazingwekkende zaken, wonderbaarlijke gebruiken en andere interessante weetjes met betrekking tot de geschiedenis, cultuur en wetenschap van de zee. Allerlei verrassende zaken waarvan je niet eens wist dat je ze niet kende, passeren de revue: van de nautische oorsprong van alledaagse gezegden tot de geheimen van de beruchtste piraten. Maar waarom zeelui niet zwemmen? Bekijk en bestel het boek hier

Onze tips voor jou