Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Extreem zeilen in 1973 (video)

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Sir Peter Blake die in een wastobbe ‘botsautootje’ speelt aan dek. Een opblaaskrokodil die meehobbelt bij de finish. Het contrast is groot tussen de Volvo Ocean Race van nu en zijn voorloper de Whitbread Around the World. Aan de hand van de film ‘the 1973/74 Whitbread Film Remastered’ zetten we de verschillen eens op een rij. Scroll naar beneden om de hele film te kijken.

De verschillen

  • Navigeren werd met een sextant gedaan. De eerste GPS satelliet is vier jaar later pas de lucht in gegaan en was eigenlijk alleen voor militaire doeleinden bedoeld. Bekijk de beelden.
  • Wel een zeereling, geen lifelines of reddingsvesten. Bizar als je nagaat dat alleen in deze editie 3 zeilers verdronken tijdens de race.
  • Het Franse team heeft als noviteit (verarmd) uranium in de kiel. De soortelijke massa van dit goedje is 18 g/cm3  waar lood “maar”11.34 g/cm3 weegt. Bekijk de beelden.
  • Iedereen mocht met zijn eigen schip meedoen. In 1993 zijn voor het eerst gestandaardiseerde schepen (de W60) maar mochten andere jachten nog wel gewoon meeracen. De daarop volgende race (1997) was de W60 de standaard.
  • Op 8 minuut 28 krijgen we een inkijkje in de kajuit. Niks spartaanse taferelen; aan luxe geen gebrek. Bekijk de beelden.
  • We zien Peter Blake hier met een teamgenoot op het dek “botsautootje” spelen.  Peter Blake is zestien jaar geleden vermoord door piraten (die er overigens met een zeer schamele buit vandoor zijn gegaan). De man die het fatale schot loste op Peter Blake is recentelijk opgepakt.
  • Wat het zelfde is gebleven is het enthousiaste van het publiek en de bemanningen. Bekijk de beelden.

De film

https://www.youtube.com/watch?v=Y2b0RR_u2k8

Onze tips voor jou