Portugese kookkunsten en klusperikelen

Even zijn ze weer landrot: Adriaan en Sandra en de ‘Simmertime’. Na een heerlijk zeilseizoen op de Balearen (Spanje) gaat de Beneteau 46 op de wal voor groot onderhoud in Portimão (Portugal). Niet alles gaat vanzelf. Heimwee naar betrouwbare Nederlandse leveranciers steekt soms de kop op. Maar de keuken van Portugal maakt veel goed. In deze blog het recept van een authentiek Portugees nagerecht die de stemming er in weet te houden.

Tijd voor groot onderhoud

onderhoudNa een geslaagd en leuk seizoen op de Balearen was het begin oktober voor ons tijd om af te zakken via Gibraltar naar Portimão in Portugal. Hier meldden we ons bij ‘onze’ werf Rosa, Cabral & Soares om onderhoud te plegen aan Simmertime. We hebben hier een enorme klussenlijst af te werken: reparaties, motoronderhoud, romp in de was en antifouling aanbrengen. Zoals altijd nemen de klussen meer tijd in beslag dan we gepland hadden. Vooral datgene wat we moesten uitbesteden, loopt gigantisch uit.

Past het of past het niet?

De samenwerking met een Engels bedrijf leidt tot een klucht. Het bestellen van nieuwe accu’s houdt het accubakkenhele bedrijf -met een doorloop van drie weken- bezig. Vraag: we willen graag zwaardere accu’s, maar ze moeten qua formaat wel in onze accubakken passen, kan dat? ‘Jazeker, geen probleem, hier is een offerte, en we bevelen qua kwaliteit type B aan. Over een paar dagen in huis.’ Goed, past dat? ‘Ja, dat past.’ Na bestelling checkt Adriaan op internet de maten, ja hoor, dus toch te groot. Ze hebben de verkeerde maten overgenomen. Vervolgens is er een wirwar van communicatie tussen Adriaan, de eigenaar van het bedrijf, en degene die de bestelling heeft gedaan. Volgens het bedrijf passen de accu’s wél. Afijn, na elke paar dagen te checken hoe het nou toch zit met die accu’s, bemoeit een derde medewerker zich er na twee weken onderhoud2mee, die aangeeft dat de accu’s echt deze week uit Valencia gaan komen (?). Uiteindelijk worden ze in het weekend geleverd, en op maandag komen de mannen met een vorkheftruck de accu’s brengen om te installeren. Hee! Hoe kan dát nou, ze passen niet in de accubakken……Zucht, en nog eens zucht…..uiteindelijk moet de eigenaar erbij komen om te besluiten dat er direct nieuwe accubakken moeten worden gemaakt. Resultaat: na drie weken hebben we eindelijk nieuwe accu’s én nieuwe accubakken en kunnen we vertrekken.

Wat missen we het soms: Nederlandse betrouwbaarheid

Datgene wat we hebben uitbesteed aan de bazen van Rosa, Cabral en Soares – Antonio & Antonio – komt helemaal niet uit de verf. Eén Antonio komt wel aan boord om te kijken naar onze buiskap, waar we een handgreep aan willen laten lassen. We zien de man nooit meer terug en laten het zitten. Als Adriaan na drie weken naar het kantoor komt om te betalen, zegt Antonio ‘eeeehhhhh, oh ja, ik zou je nog een offerte geven voor de buiskap…..toch?’ Zeilen en leven in het buitenland…..soms mis je zo ontzettend je vaste, betrouwbare leveranciers in Nederland….

Het recept: Pastéis de Nata (6 personen)

Ondanks alle werkzaamheden, moeten we natuurlijk ook af en toe wat lekkere recepten uitproberen. Een typisch Portugees nagerecht, of als taartje bij de koffie, is Pastéis de Nata. Dit heerlijke en eenvoudige taartje komt oorspronkelijk van een banketbakker in de wijk Bélem, Lissabon. Het échte originele recept is geheim, maar onderstaand recept komt er dichtbij.

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg, iets ontdooid
  • 2 el bloem
  • 2,5 dl slagroom
  • 80 gr (basterd)suiker
  • 1 vanillestokje
  • Geraspte schil van 1/2 citroen
  • 3 eidooiers
  • Een klontje roomboter om de vormpjes in te vetten
  • 1 el bloem om de vormpjes te bestuiven
  • Snufje zout
  • Poedersuiker en kaneel om te bestuiven

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 225°
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een dunne lap.
  • Steek hieruit 6 cirkels die in een muffinvorm passen (met een steker of een glas).
  • Vet de muffinvormen in met boter en bestuif licht met bloem
  • Vul de vormen met het deeg, prik ze iets in en zet even koel weg.
  • Verwarm de slagroom met alle suiker, citroenrasp, eierdooiers, bloem en wat zout en laat dit op laag vuur binden tot een dikke vla. Blijf roeren.
  • Laat de vla afkoelen en verdeel dit over de deegbodems.
  • Bak ze in ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Haal eruit en laat iets afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
  • Bestuif voor serveren met kaneel en poedersuiker.

Download recept

Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.