SUNBEAMsystem 55 Watt Tough – Black Edition

| Alle producten van SUNBEAMsystem
Met 5 jaar garantie

309,-

3-4 weken levertijd

Bestel dit product nu en profiteer van gratis verzending
zonnepaneelwand

Laat je adviseren in onze winkel in Leiderdorp!

Klik hier om een afspraak te maken

Productinformatie

Het nieuwe 55 Watt Tough zonnepaneel van SUNBEAMsystem is een beloopbaar zonnepaneel. Het strakke volledig zwarte oppervlak van deze Black edition staat prachtig op teak, gekleurde dekken of boten met een moderne uitstraling. Dit model past qua maat bij veel zeiljachten uitstekend op het garagedak (voor de buiskap). Voorzien van een anti-slip oppervlak en extra UV-bestendige coating voor een extreem lange levensduur.  Daarom geleverd inclusief 5 jaar garantie. Dankzij hoogefficiente (>22.5%) zonnecellen van Sunpower is dit paneel gemiddeld 30% kleiner dan andere panelen van een gelijkwaardig wattage. Het paneel is met 1000 gram extreem licht en heeft een maat van 54,5 x 53,5 cm.

 • Shadow optimized: unieke indeling van de zonnecellen waardoor het paneel beter prestaties behaalt in situaties van (gedeeltelijke) schaduw, bijvoorbeeld als het paneel onder een giek ligt.
 • Extreem licht, flexibel en slechts 3mm dun. Buigbaar tot een hoek van 15 graden
 • Tough uitvoering: extreem duurzaam met 5 jaar garantie en voorzien van anti-slip
 • Flush kabel aansluiting: geeft een volledig egaal oppervlak zonder uitstekend stekkerdoosje

Download hier onze 12 tips voor het installeren van een SUNBEAMsystem zonnepaneel

Alternatieve producten

Meer informatie

Checklist extra accessoires

Wat heeft u naast paneel en MPPT laadregelaar verder nodig? Hieronder vind u een handige checklist:

 • Solarkabel 4mm2 vertind (de kabel is eenaderig en in rood (+) en zwart (-) per meter te bestellen). Geschikt voor het verlengen van de flush kabel naar de regelaar en van regelaar naar accu. De meeste mensen komen met een meter of 6 tot 8 per kleur goed uit.
 • Dekdoorvoer: we hebben verschillende horizontale dekdoorvoeren. Meest geschikt en mooi voor de Flush kabel is deze doorvoer van Scanstrut
 • Verbinden van kabel: de Flush kabel verlengt u onderdeks met solarkabel. Verlengen kan met een reguliere elektrische verbinding bijvoorbeeld door te solderen of een verbinder te gebruiken uit een setje kabelschoentjes. Het is in elk geval belangrijk belangrijk te bepalen of er op de plek van het verlengen vocht kan komen, dat stelt uiteraard hogere eisen aan de verbinding.
 • Sikaflex 291i wit of zwart voor het afkitten van de randen van de panelen. We adviseren de werkwijze in bovenstaande video aan te houden. U heeft dan aan 1 koker van 300ml zeker genoeg.
 • De dubbelzijdige tape in de video over de bevestiging aan dek is van 3M. Dit wordt VHB tape genoemd. We kunnen deze meeleveren voor €2,75 per meter. Het idee is dat u de tape gebruikt op de randen van het paneel en bij 1 of 2 stroken in het midden. Vervolgens kunt u met de Sikaflex 291i de randen van het paneel afkitten.

Specificaties Tough 55 Watt Black

Modelnaam Tough 55W Flush Black
Anti-slip Ja
Garantie 5 Jaar
Shadow Optimized Ja
Zonnecellen Sunpower (>22.5%)
Pmax* Watt 55,4
Voc* Volt 25.11
Isc* Ampére 3,16
Vmp* Volt 19.5
Imp* Ampére 2,82
Vermogenstolerantie ± 3%
Zonnecellen Sunpower (>22.5%)
Max.systeem voltage (incl.by-pass diode) 30V (65V)
Gewicht  kg, excl. kabels 1
Lengte  cm 54,5
Breedte cm 53,5
Kabelaansluiting Flush
Kabel  meter 1,5
Bevestigingsogen  4 x 6mm
3M plaklaag Los geleverd Nee
Stuksverpakking met handleiding Ja


Pmax geeft het maximaal haalbare vermogen van het paneel aan.
Toelichting

 • Voc (Voltage open circuit) staat voor het maximale voltage dat het paneel kan bereiken als er niets aan belasting op wordt aangesloten.
 • Isc (Ampere short circuit) is de maximale stroom die bereikt kan worden als het paneel kortgesloten wordt.
 • Vmp (Voltage maximum power) is het voltage wat het paneel kan bereiken onder ideale omstandigheden.
 • Imp (Ampere maximum power) is de maximale stroom die het paneel kan bereiken onder ideale omstandigheden

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen op je dek monteren is erg eenvoudig. Maak de achterkant van het paneel en de ondergrond goed schoon en vetvrij

Bij de Tough+/++ zonnepanelen wordt een 3M plaklaag meegeleverd. Dat maakt de installatie eenvoudig. Met de plaklaag wordt het paneel gefixeerd. Vervolgens hoef je het paneel alleen nog maar op de rand af te kitten met Sikasil W-605 S.

Panelen zonder meegeleverde plaklaag (Tough en Maxa) kun je bevestigen met Sikasil W-605 S. Achterop het paneel leg je met de kit een kruis over de diagonalen. Plak nu het paneel op het dek. Vervolgens kun je de randen van het paneel netjes afkitten zodat er geen water onder het paneel kan komen.

Voor beide methoden geldt dat je de randen van het paneel strak afkit door eerste met schilderstape een kader om het paneel heen te plakken. Houd ongeveer 6mm ruimte tussen de tape en de rand van het paneel. Kit het paneel af, strijk de kitstreep glad en haal vervolgens de tape weg. Zo krijg je een mooie, strakke rand van kit om het paneel en geen kit waar je het niet wilt hebben.

Tip: sluit altijd eerst het paneel aan op laadregelaar en accu en test of alles werkt voordat je het paneel monteert.

Wat heb je naast paneel en MPPT laadregelaar verder nodig? Hieronder vind je een handige checklist:

 • Kabels. Je moet de kabel die uit het paneel komt onderdeks naar de laadregelaar brengen. In de meeste gevallen moet je de kabel verlengen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld onze Solarkabel, rolletjes vertinde kabel of de Twinflex-kabel voor gebruiken.
 • Dekdoorvoer: Het mooiste is om de flush-kabel onder het paneel door te voeren. Dan heb je geen kabels over het dek lopen en heb je geen doorvoer nodig. Moet de kabel op een andere plek door het dek, dan hebben we daar verschillende horizontale dekdoorvoeren voor. Meest geschikt en mooi voor de Flush kabel is deze doorvoer van Scanstrut. Voor een kabel met MC4-stekkers kun je het beste de dubbele kabeldoorvoer van Scanstrut (DS-HD6) gebruiken. 
 • Verbinden van kabel: de Flush kabel verleng je onderdeks met solarkabel. Verlengen kan met een reguliere elektrische verbinding bijvoorbeeld door te solderen, een Wago-klem, of een verbinder te gebruiken uit een setje kabelschoentjes. Het is in elk geval belangrijk belangrijk te bepalen of er op de plek van het verlengen vocht kan komen, dat stelt uiteraard hogere eisen aan de verbinding.
 • Sika WS-605 S kit voor de montage en het afkitten van de randen van de panelen.

De panelen van Sunbeamsystems zijn in twee uitvoeringen beschikbaar: Flush kabel en mc4 aansluiting.

Voor de Flush kabel aansluiting zijn geen connectoren vereist. Deze zijn voorzien van een flush aansluiting met 1,5 of 2 meter lange platte ‘verborgen’ kabel. Het idee is dat de kabel vanaf het zonnepaneel direct onderdeks gevoerd wordt. Vervolgens zijn er geen speciale connectoren vereist. U kunt deze kabel eenvoudig verlengen met 4 mm2 Solardraad / Accu Aansluitkabel naar de regelaar toe.

De panelen met MC4 aansluiting zijn voorzien van een klein zwart aansluitdoosje op de korte zijden van het paneel. Op het aansluitdoosje zijn twee zwarte solarkabels aangesloten (+ en -). De solarkabels zijn 85cm lang en eindigen met een MC4 connector. U verlengt deze met solarkabel en een mc4 connector naar de laadregelaar toe. We hebben hiervoor zowel losse solarkabel, een los setje mc4 connectoren als kant en klare kabels met mc4 connectoren op voorraad.

Doordat de gebruikte SUNPOWER cellen in de Verenigde Staten worden gemaakt hebben wij geen last van hoge invoerkosten, iets waar concurrenten die gebruik maken van Chinese cellen wel tegenaan lopen. Tevens zit er in onze producten geen dure RVS platen aan de achterzijde die nodig zijn om fragiele cellen te beschermen.

Zeker. Een goed en efficiënt systeem bestaat uit zonnepanelen, bedrading, een laadregelaar en een accu. Als een van deze onderdelen niet goed werkt zal de efficiëntie van het totale systeem hier onder lijden. Een laadregelaar zorgt ervoor dat de stroom uit de panelen met het juiste voltage en amperage de accu in wordt geleid. Het is dus erg belangrijk om een laadregelaar te installeren die goed past bij de rest van de installatie. We adviseren daarbij voor een MPPT laadregelaar te kiezen.

MPPT staat voor Maximum Point Power Tracking. De lichtinval die het paneel op een bewegende boot of camper krijgt kan nogal variëren. Een MPPT laadregelaar bepaalt om de paar seconden het punt waarmee de maximale stroom uit de zonnepanelen kan worden gehaald en reageert dus snel op veranderende omstandigheden. Met een MPPT laadregelaar kan tot 30% meer stroom uit dezelfde installatie gehaald worden!

Als u meerdere panelen aan wilt sluiten op dezelfde laadregelaar zijn er twee opties:

 • In serie schakelen: het amperage blijft gelijk maar het voltage wordt verhoogd. Alleen zonnepanelen met hetzelfde amperage kunnen in serie worden gezet. Een nadeel aan deze manier van schakelen is dat als er schaduw valt op één van de panelen de efficiëntie van het totale systeem zakt.
 • Parallel schakelen: het amperage gaat omhoog maar het voltage blijft gelijk. Deze optie kan dus enkel bij panelen van hetzelfde voltage. Voordeel is wel dat als er een paneel in de schaduw ligt dit geen nadelig effect heeft op de prestaties van de andere panelen in het systeem.

 

Jazeker. Wanneer u de panelen monteert op een vlak en ondersteunend oppervlak (waar normaal ook over gelopen wordt) zijn deze beloopbaar. De zonnecellen in de SUNBEAMsystem panelen zijn extreem duurzaam en het complete product is zo gefabriceerd dat het een zeer stevige en impact-resistente oplossing biedt. Ter illustratie: de impact-resistentie is getest door er een stalen bal van 0,5 kilo vanaf 1 meter hoogte op te laten vallen. De panelen bleven ook na deze test perfect functioneren.

Uiteraard. De gebruikte materialen zijn stuk voor stuk van welbekende fabrikanten en worden in veel toepassingen gebruikt. Hierdoor zijn de eigenschappen van de materialen uitstekend gedocumenteerd.
Bovenop de panelen ligt een laag met materiaal wat u kent van uw zeilen: dacron. Het wordt ook veel toegepast in andere industrieën onder verschillende namen vanwege de duurzame specificaties en de hoge resistentie tegen UV licht en chemicaliën. In de middelste laag van de panelen vindt u een polymeer wat veel wordt gebruikt in bijvoorbeeld hardloop schoenen en wat bekend staat om zijn schokabsorberende eigenschappen. De onderste laag bestaat uit een film met uitstekende anti-penetratie en zuurwerende eigenschappen.
Op de grotere panelen worden elektrische kabels gebruikt uit de zonnepanelen industrie waar hoge eisen gesteld worden aan UV, chemische en temperatuur resistentie voor minimaal 30-40 jaar. De MC4 contacten hebben dezelfde resistente eigenschappen als de kabels en IP67 classificaties voor absolute waterdichtheid. Zowel de kabels als de contacten zijn TÜV geclassificeerd.

Reviews voor SUNBEAMsystem 55 Watt Tough – Black Edition

Vaak meebesteld

Merk

sunbeam system sailspecials
SUNBEAMsystem produceert een breed assortiment compacte beloopbare zonnepanelen, specifiek voor de watersport. De SUNBEAMsystem zonnepanelen zijn flexibel en beloopbaar en bij uitstek geschikt voor montage aan dek, op een kajuitdak en zelfs op een buiskap of bimini. Met de hoogefficiënte Sunpower™ cellen halen SUNBEAMsystem panelen de maximale haalbare opbrengst uit zelfs de kleinste oppervlakken. Het Zweedse Design en hoogwaardige afwerking staan garant voor een zeer duurzaam product. Bestel nu uw nieuwe zonnepanelen bij Sailspecials of vraag ons om advies!
11