Terwijl hier de boten van de bokken waaien wordt er op de ‘Simmertime’ in Spanje vrolijk geborreld. Met muts op, dat dan weer wel. Toch sympathiek, dat meeleven. In deze blog deelt Sandra de Spaanse vrolijkheid met ons. In de vorm van 3 Spaanse borrelhapjes recepten die ze aan boord bereidde. Geniet ervan!
“Na een aantal verwaaide dagen in Arrecife komen onze volgende gasten. En breekt de zon door!
Belgische Brigitte komt nu al voor de vierde keer met ons meezeilen en dit keer neemt ze vriend Hubert mee. Het bezoek van Brigitte schudt ons elke keer flink op. Energiek als ze is, zitten we geen moment stil. Hubert en Brigitte zijn fervente salsadansers, dus na het eten staan we allemaal in de boot te swingen, heerlijk!
We zeilen terug naar Isla La Graciosa, omdat het gewoon zo prachtig en heerlijk verblijven is daar. Hubert heeft z’n eerste zeedoop, en is enthousiast en leergierig. Hij staat meteen aan het roer en geniet zichtbaar. Zodra hij echter het stuurwiel loslaat, slaat de zeeziekte toe, wat een pech! Zodra we de haven binnenvaren is het leed echter snel geleden, en kan er weer een pintje worden gedronken! Vanaf dat moment krijgt hij van Brigitte geen moment rust meer, er moet hardgelopen worden!
We ontmoeten hier opnieuw onze ‘Marokkaanse buurman’ Jan Smekens uit Nieuwpoort, degene die tijdens de oversteek Agadir- Graciosa 1 1/2 dag in ons kielzog bleef zeilen. Voor de watersporters onder ons: Jan is beeldend kunstenaar en heeft jaren geleden bij wijze van grap bij de haveningang van Nieuwpoort een zelf gegoten hondje op een Dukdalf geplaatst. Vast herkenbaar bij diegenen die wel eens Nieuwpoort zijn binnen gevaren. Het is weer heel gezellig en we krijgen van zus Kristien een pot zelfgemaakte rabarber-abrikozen confiture, yummie!
De volgende ochtend vroeg wordt eerst het halve eiland rond gemountainbiked voordat we weer de zeilen hijsen. Tijd voor harde actie. Om eventuele zeeziekte te vermijden laten we Hubert de hele terugtocht sturen. Voor de wind, dus niet de makkelijkste koers. Voor de zekerheid zeilen we alleen op de genua, en dat is een goed besluit. Regelmatig gaan we op gijpstand…. Maar, het is heerlijk relaxed, prachtig weer en we genieten allemaal volop. Onze opstapper heeft in een paar dagen duidelijk zeebenen gekregen!
Kijk maar!
Voor de kookrubriek is het dit keer niet moeilijk. Al dat geborrel vraagt natuurlijk om hapjes. De Spanjaarden zijn hier meester in. Ga naar een café en bestel een drankje. In de meeste gevallen krijg je hier iets lekkers bij. Soms gewoon wat pinda’s of olijven, maar soms ook een heerlijk stukje stokbrood met iets lekkers (pincho). Voor dit keer iets heel makkelijks en simpel, perfect als je onverwacht borrelaars krijgt!
Recept 1: Geroosterde amandelen en zaden
[row style=”divided”]
[col span=”1/3″]
Ingrediënten
- 3 ons hele, ongepelde amandelen
- 75 gr. pompoenzaad
- 75 gr. zonnebloempitten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 tl. gedroogde chilivlokken
- ½ tl. komijnzaad
- 1 el. zeezout
- vers gemalen peper
[/col]
[col span=”2/3″]
Bereiden
Verwarm de oven* op 180°
Meng alle ingrediënten, verdeel ze op een grote bakplaat en laat ze ca. 20 minuten goudbruin worden. Schep alles regelmatig om. Laat uitlekken op keukenpapier en voeg zout naar smaak toe.
Serveer warm.
*Bij gebrek aan een oven kun je het mengsel in een koekenpan roosteren. Let op dat het niet te hard gaat!
[/col]
[/row]
Recept 2: Vleeswaren met ingelegde knoflook en kapperappeltjes
[row style=”divided”]
[col span=”1/3″]
Ingrediënten
- 8 plakjes gedroogde chorizo
- 8 plakjes serranoham
- 8 plakjes Spaanse ham
- 8 plakjes Spaanse gedroogde worst
- 65 gr. ingelegde knoflook
- 65 gr. kapperappeltjes uit pot
- scheutje zeer goede Spaanse extra vergine olijfolie
[/col]
[col span=”2/3″]
Bereiden
Verdeel de vleeswaren over een bord of een houten plank, drapeer de kapperappeltjes en knoflook erover en besprenkel met olijfolie. Serveer met warm (stok) brood.
[/col]
[/row]
Recept 3: Gemarineerde olijven
[row style=”divided”]
[col span=”1/3″]
Ingrediënten
- ½ tl. Komijnzaad
- ½ tl. Venkelzaad
- 5 kleine gedroogde chilipepers
- 3 tenen knoflook, heel
- 1 citroen in schijfjes
- 1 tak rozemarijn
- 1 pot Spaanse zwarte en groene olijven in olijfolie, uitgelekt
- 80 ml. Zeer goede Spaanse extra vergine olijfolie
[/col]
[col span=”2/3″]
Bereiden
Rooster chilipepers, komijn- en venkelzaadjes 1 minuut op laag vuur in koekenpannetje.
Meng het in een kom met de overige ingrediënten. Schep alles in een grote, goed afsluitbare pot of weckpot en laat 1-2 dagen marineren. Twee weken houdbaar.
[/col]
[/row]
(Bron recepten: 500 tapas, Maria Segura, Veltman uitgevers)