watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

3 handige tips voor in het nieuwe seizoen

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Handige tips voor aan boord zijn zo aan het begin van het seizoen wel welkom. Daarom in deze blog 3 suggesties. Ze komen uit het nieuwe boek ‘Handig aan Boord’. Dit nieuwe boek met 365 (!) tips verscheen rond de Hiswa bij uitgeverij Hollandia. Het bevat een schat aan zeemanschap en zeilervaring. Bekijk het boek via deze link. Het zou leuk zijn als je dit blogbericht verrijkt door zelf een eigen tip te delen. Leuke extra: namens Hollandia mogen we de beste tip belonen met een gratis exemplaar van het boek!

Tip 1: Voorkom levensgevaarlijke klapgijpen met de dubbele bulletalie

2014 03 11 1135Bij een klapgijp kan de giek dodelijk zijn. De klassieke bulletalie, een lijn van het eind van de giek naar de boeg, voorkomt dit. Vaak wordt deze echter niet gezet wanneer je voor de wind regelmatig moet gijpen. Daarom hebben we twee bulletalies gemaakt die elk met een sluiting aan het eind van de giek vastzitten en via een blok van voor naar achteren worden geleid. Om te voorkomen dat de loshangende bulletalie ergens achter blijft haken, hebben we – net als bij bakstagen vaak wordt gedaan – een lang stuk elastiek aangebracht. Dit zit vast aan de beide bulletalies en loopt via een klein blok, dat bij het aangrijpingspunt van de neerhouder aan de giek is bevestigd.

Tip 2: Snelle verbinding voor het vervangen van een val

2014 03 11 1153Voor het verbinden van twee lijnen, zoals bij het vervangen van vallen, bestaan veel methodes. Onze verbinding heeft als voordeel dat die snel en zonder gereedschap gemaakt kan worden en grote krachten aankan – wanneer het val bij het hijsen in de mast bijvoorbeeld ergens achter blijft haken. We zetten het nieuwe en oude val met de uiteinden tegen elkaar en verbinden ze met veiligheidsspelden. Daarna wikkelen we slechts een paar lagen tape om de verbinding, zodat de verbinding niet te dik wordt en mooi soepel blijft.

 

Tip 3: Slimme knoop voor lostrekken van vastgelopen schoot op lier

2014 03 11 1136Niet elke zeiler weet direct de juiste nautische knoop te leggen om de schoot van spanning te trekken, wanneer deze op de lier over elkaar is gedraaid. Een zeer eenvoudige, uit de bergsport afkomstige knoop is hier afgebeeld en kan prima worden gebruikt. Deze knoop is binnen enkele seconden om de schoot te leggen, knijpt zich in beide richtingen goed vast en kan ook weer gemakkelijk worden losgemaakt.

 

Reageer!

Schiet er een handige tip door je hoofd heen die jouw zeilleven makkelijker maakt? Reageer vooral, dat wordt erg gewaardeerd door andere lezers. Daarnaast is het een leuke manier om kans te maken op het gratis exemplaar van ‘Handig aan Boord’. Wil je het boek bekijken en/of aanschaffen? Dat kan direct via de uitgeverij via deze link.

Onze tips voor jou