Zonnepanelen op de boot waren vroeger iets voor vertrekkers. Tegenwoordig zie je ze op elke zeilboot, en dat is niet zo gek: Er gaan meer apparaten mee aan boord, van plotters tot smartphones, en zo neemt je stroomverbruik toe.
Maar zeilen is vrijheid toch? Elke avond verplicht aan de walstroom past niet in dat plaatje. Gelukkig zijn zonnepanelen op de boot erg goed geworden én beloopbaar. Daarom zijn veel zeilers nu om.
1. Verbruik: wanneer loop je tegen je grens aan?
Grote kans dat je je op de meeste vaardagen prima redt. Het wordt pas vervelend als je geniet op de Marker Wadden, langer wilt blijven, maar weg moet vanwege lege accu’s.
Het is balen als je een lange oversteek maakt en de motor een paar uur moet laten draaien. Het is daarom goed om te weten hoe lang je met de accu’s vooruit kunt, zonder bij te laden. Een accumonitor helpt hierbij. Heb je die niet, dan kun je uit de voeten met wat simpel rekenwerk.
Stel: Je ligt bij een eiland. Na twee dagen is je accu van 150Ah leeg. Het is een lood accu en deze kun je tot 50% ontladen. Je hebt dan dus 75Ah verbruikt in twee dagen. Het gemiddelde verbruik is dan 37,5 Ah per dag.
2. Wat wil je bereiken met zonnepanelen op de boot?
Het maakt nogal uit of je vertrekker bent of een weekend- of vakantiezeiler. De eerste groep wil volledig zelfvoorzienend zijn. De grootste groep zeilers hoort bij de laatste groep. Voor hen zit er een vrij overzichtelijk eindstreep aan de periode dat ze los zijn van de walstroom.
Het is natuurlijk mooi als je na een oversteek van twee dagen met 100% volle accu aan komt, maar dat had natuurlijk ook prima 60% kunnen zijn. Dat scheelt in het aantal zonnepanelen dat je op de boot moet plaatsen.
Het doel is meestal dus het oprekken van de tijd dat je van de walstroom af kunt zijn. Daarnaast functioneert het paneel in de winter ook nog eens als de ideale druppellader voor je service-accu.
3. Wat levert een zonnepaneel op de boot mij op?
De meest logische plek om een beloopbaar zonnepaneel op de boot te installeren is het garagedak. Een beetje uit de weg, de kabel kan gemakkelijk naar binnen en eenmaal geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar.
Op veel Bavaria’s zal op deze plek een 78 Watt zonnepaneel van 77 x 54 cm passen. Wat levert dat op?
Een vuistregel voor het berekenen van de dagopbrengst van een zonnepaneel op een boot is om het piekwattage x 4 te doen. 78W x 4 = 312 Watt opbrengst over een gehele dag. Dat is 312W / 12 volt = 26 Ah.
Het nadeel van die mooie plek daar op het garagedak is de schaduw van de mast en giek en dat we het paneel niet naar de zon kunnen stellen. We stellen de verwachte opbrengst daarom naar beneden bij naar een meer realistische 19Ah per dag.
Wat betekent dit voor een verblijf op de Marker Wadden? Naast het verbruik van 37,5Ah per dag voegen we nu ook 19Ah toe aan de accu’s. Ons netto verbruik is dus afgenomen naar 18,5Ah. Dat maakt dat we niet twee, maar vier dagen zonder walstroom kunnen!
Zonnepanelen op de boot, al een besluit genomen?
Elke zeiler en elke boot is anders. Sta jij open voor zonnepanelen op de boot, dan biedt dit mogelijkheden om langer onafhankelijk te varen. Zonnepanelen kopen? Neem een kijkje in ons assortiment zonnepanelen voor op de boot.
Buiten ons aanbod op de website puzzelen we altijd graag met je mee. Kom langs in onze winkel in Leiderdorp. Of neem contact op via onze service en contact.