Voor het 9e jaar op rij alweer starten we vandaag de onze jaarlijkse inkoopactie nieuwe zeilen met Hyde Sails Nederland. In de voorbereiding op de nieuwe actie vroegen we Jan en Peter Paul van Hyde Sails welke vraag het meest leeft bij het kiezen van nieuwe zeilen. Dat is met stip op 1: wat is het ideale formaat genua? In deze blog hun advies.
“Deze vraag krijgen we vaak. Het antwoord op deze vraag lijkt niet eenvoudig.
Vaak wordt bij vervanging van de genua de oude qua formaat gekopieerd. Maar is dat het ideale formaat? Ideaal is dat je er hard mee gaat, eenvoudig overstag en geen belemmering qua zicht. Maar dat is bij weinig wind natuurlijk een ander formaat dan bij veel wind!
Het begint bij een gesprek met de zeilmaker. Die wil graag weten wat u er mee gaat doen en waar. Zeil je alleen op het IJsselmeer met weinig wind of is je vaargebied groter en schuw je een beetje meer wind niet? Wil je het zeil kunnen reven? Daarna komt het inmeten aan boord.
Vorig jaar hadden we een klant op de zeilmakerij met een enorme genua. Het ging om een 140% genua voor een Bavaria 32. “Graag een nieuw zeil in hetzelfde formaat” was de opdracht. Wij adviseerde een kleinere genua te overwegen en bij het inmeten konden we met het meetlint aangeven hoelang het onderlijk zou worden. Na wat overdenkingen heeft de klant voor het kleinere zeil gekozen. Na het leveren kwam de feedback:
“Fantastisch! We hebben meer zicht, overstag gaan is veel comfortabeler en m’n partner vind het ook weer leuk! We leveren niets in aan snelheid maar zeilen veel comfortabeler, ook met meer wind”
Een belangrijke factor is de positie en lengte van de genua rail. Deze is bepalend voor de mogelijkheden. Bij een lange rail die ergens bij de mast begint en aan het eind van de kajuit eindigt zijn de mogelijkheden eindeloos, bij een kort railtje, zeg 50cm, zijn de mogelijkheden beperkt. Na het inmeten verwerken we de data in een tekening en kunnen dan laten zien wat wel en niet kan. Aan de hand hiervan geven wij een advies.
Het gaat uiteindelijk om comfortabel, veilig varen en tegelijkertijd alles uit de boot halen wat erin zit. Een genua moet niet alleen bij de boot passen, maar ook bij de gebruiker. (dat geld uiteraard ook voor het grootzeil).
Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Kijk eens kritisch naar het formaat tijdens het zeilen en vraag je af dit het formaat is wat je wilt.
Laat ons vervolgens de mogelijkheden voor je bekijken.
Het is altijd maatwerk. Niet alleen het maken, maar ook het inmeten. Dat is misschien nog wel het belangrijkst.”