watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Zomercolumn ‘Kuipvoer’

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Aan het einde van een zomerdag, tegen half zes, wil het varende volkje nog wel eens met een biertje en/of een wijntje gezamenlijk in de kuip gaan zitten. Een bakje borrelnootjes onder handbereik, kussens tegen het schot. Hoe handig dat kompas ook is tijdens het varen, die bult zit aardig in de weg als je lekker wilt leunen. Man en vrouw allebei een boek: het leven is goed.

Zo vanaf de kant bekeken is het een vredig tafereel. Maar schijn bedriegt, en dat komt door de man in kwestie. Staat u vooral niet raar te kijken als u de heer ontspannen ziet bladeren in het ‘boordboek dieselmotoren’. Er is geen vrouw op aarde die dit ziet als lekker leesvoer voor de vakantie, ze leest tenslotte niet voor haar lol een gebruiksaanwijzing, maar daar denken mannen anders over. Lezen? Prima, maar dan wel graag nuttig. Dus dat boordboek, of een 400 pagina’s tellende verhandeling over led-verlichting versus het normale elektrisch systeem.

Tot zover is er niets aan de hand. De wandelaar op de kade ziet een volkomen harmonieus beeld. Zij haar roman, hij zijn gebruiksaanwijzing: vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. Ook in augustus.

Haar rust wordt echter vaak ruw verstoord als hij vervolgens gaat voordragen uit het zojuist gelezen werk, wat hij opvallend vaak doet. “Lief, wist je dat we, als we alle lampjes binnen vervangen voor ledjes, we van 100 Watt naar 4,8 kunnen, en we daarmee 48,6 kilowattuur kunnen besparen?” Niet alleen klinkt in haar oren deze mededeling als Chinees voor beginners, ze zit er ook helemaal niet op te wachten als ze verdiept is in Dan Brown, die net een tipje van de sluier gaat oplichtenover het symbool dat gaat leiden naar de oplossing van het in het eerste hoofdstuk geponeerde raadsel. Dus ze gromt wat terug, bij wijze van bevestiging dat ze hem gehoord heeft, maar nu even niet wil ingaan op zijn opmerking, en leest verder. In iets werkelijk ontspannends, een dubbele moord, of een eetclub, die van intriges aan elkaar lijkt te hangen.

Indien hij de gids van On Deck uit heeft (300 pagina’s over de voordelen van spectra ten opzichte van staalkabel) en ook de Dick-catalogus kapot heeft gebladerd (500 pagina’s schaafjes, beiteltjes, en zaagjes) wil een man zich nog wel eens laten verleiden door een van de titels in de watersportwinkel. Vaak kiest hij dan echter niet voor algemeen nuttige titels als ‘Koken aan boord’ of ‘Smakelijke eenpansgerechten’. Dat zijn de boekjes die door haar hoopvol worden aangedragen. Nee, hij kiest voor de resiverhalen, bootverhalen over eenzame tochten ‘ Naar Koude Kusten’, eindeloze verhalen over een horizon die mee zeilde, en die af en toe uit het zicht was als er iets als een Paas- of Galapagoseiland opdook, titels over hoe wij het als nietige mensjes nooit gaan winnen van Moeder Natuur (‘Zoute dromen, harde lessen’, ‘De zee steeg met ons mee’) of boeken die allemaal samen te vatten zijn onder de kop ‘Remi’: men ging immers alleen om de wereld?

Mannen smullen er van maar de meeste vrouwen willen helemaal niet weten dat omslaan ook een optie is. Vrijwillige verslagen lezen van mensen bij wie exact dat gebeurd is, willen ze niet, en al helemaal niet als er nog twee weken op die boot in het verschiet ligt. Als er net een verhaal is gelezen over hoe er niets van een 45 voeter overblijft na een aanvaring met een walvis, dan is een bruinvis op een verder vlakke Oosterschelde al potentieel rompverwoestend materiaal. In de kuip dan van manlief te horen krijgen dat je moet overleven door het zweet uit elkaars oksels te drinken en nooit, maar dan ook echt onder geen enkel beding, urine te drinken, bevordert het gevoel van veiligheid niet.

Dus om ergernis te voorkomen verzorgen de vrouwen meestal de boordbibliotheek. Naast de verplichte Almanak komen er alleen maar leuke, onschuldige boeken aan boord. Verslagen van een voettocht door China, de laatste Grisham en als er kinderen of kleinkinderen zijn is de enige ‘handleiding’ aan boord van Dick Bruna:

 “Boris Beer wist heel precies, hoor

Hoe je echte boten bouwt

Met een zaag en met een hamer

En een flinke stapel hout”

[section bg=”http://imageurl” bg_color=”rgb(248, 249, 250)” margin=”0px”]

[row]

[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”20438″]

[/col]
[col span=”8″ span__sm=”12″]

Deze column is opgenomen in het boekje Kuipvoer geschreven door Jet Idskes. Het bevat 35 rake verhalen over het leven op en rond de boot. Alle verhalen lezen? Bestel het boekje voor slechts €12,50 in onze webshop.
[button text=”Bekijk het boek” color=”secondary” link=”https://sailspecials.nl/watersportartikelen/kuipvoer-jet-idskes/” target=”_blank”]

[/col]

[/row]

[/section]

 

 

Onze tips voor jou