Chasing Bubbles (film)

De jonge Alex is succesvol beurshandelaar, maar diep ongelukkig in zijn werk. In een opwelling koopt hij een oud jacht en worstelt zich letterlijk met het boek ‘Sailing for Dummies’ door zijn eerste zeemijlen. De documentaire ‘Chasing Bubbles’ is een rauw en eerlijk verhaal van een jongen die zich door niemand laat tegenhouden, volledig vastgelegd met camera’s aan boord.

Zelfs op 11 kilometer diepte vind je plastic (video)

Waar de Elon Musk’s van deze wereld strijden om de ruimte heeft miljonair Victor Vescovo juist zijn zinnen gezet op de diepzee. Begin deze maand maakte hij een duik van bijna 11 kilometer (!). In zijn onderzeeër dook hij naar de diepste plek op aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan. Fascinerend zijn de beelden […]

Helden onthaal voor Mark Slats (video)

Als er iemand was die deze winter flink doorzeilde dan was het Mark Slats. Razend spannend maakte hij het met zijn inhaalrace in de Golden Globe race. Dit weekend kreeg hij in Scheveningen een dik verdiend onthaal. Wil je zijn verhalen horen? Kom dan volgende week naar de Hiswa. Zeilen magazine maakte zaterdag een mooie […]

Unieke natuurfilm ‘Wad’ a.s. maandag in premiere

Welke zeiler houdt er niet van de Waddenzee? Altijd als ik er zeil heb ik het idee dat het water wat weg borrelt vol geheimen zit. Ook Ruben Smit, maker van de film ‘De nieuwe Wildernis’, is er door gefascineerd. Hij en zijn crew filmde er meer dan een jaar met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones en onderwatercamera. A.s. maandag gaat de opvolger, zijn nieuwe film ‘Wad’ in première. Hij belooft dat we in deze film het Waddengebied te zien krijgen op een manier zoals we het nog nooit hebben gezien. Alle dieren, natuur, w

Het verlies van SY Kelaerin (video)

81913405449983652975

Ik schrik wakker van een oorverdovende klap. Tonnen water komen door de kajuitingang naar binnen. Het water in de kajuit golft heftig heen en weer van boeg naar achtersteven. Ik kan de chaos die ik zie nauwelijks bevatten….  Jim en Joy zijn bezig met hun laatste oversteek. Nog 150 mijl, dan sluiten ze het prachtige […]

Doorvaart door meeste windparken op Noordzee nu toegestaan (video)

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld. En met het toenemend aantal windparken voor de kust wordt dat alleen maar erger. Daarom is het sinds een week toegestaan om door een groot aantal windparken heen te varen. Maar wel onder strikte voorwaarden, dus let op! Zo mag het schip maximaal 24 […]

Nederlands jacht loopt vast in havenmonding Blankenberge

Een havenmonding heeft een mooie functie. Vertrek je dan zwaait hij je uit. Loop je binnen dan weet je: vanaf hier ben ik veilig. In Blankenberge ligt dat allemaal wat anders, juist de havenmonding is inmiddels gevreesd onder Vlaamse zeilers. Er is een structureel probleem. De geul verzandt snel en een storm is genoeg om de diepgang op plekken tot 0,5 meter terug te brengen. Plekken die lang niet altijd betond zijn. En dan? Dan gaat het natuurlijk flink mis. Zoals bij de Nederlandse Standfast 40 in deze video. De vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst sleept per seizoen vele tientallen jachten van de zandbank af en op het internet circuleren tientallen fimpjes van vastgelopen jachten. Hoog tijd voor een structurele oplossing zou je zeggen voor het een keer echt mis gaat…  Voor nu: wees gewaarschuwd!

Indringende beelden van reddingsoperatie Frans Maas (video)

“Twee personen in het water, geen oefening, geen oefening!” De Belgische Reddingsdienst staat gelijk op scherp als ze het eerste bericht binnen krijgen over het zeiljacht van Frans Maas. Het is het begin van een ontdekking die de zeilwereld zal schokken. Stom toeval dat de Belgische TV juist op de dag van het ongeluk een draaidag gepland had bij de reddingsdienst. Het leidt tot een deze week verschenen video die de redders op de voet volgt. Bekijk de indrukwekkende beelden vanaf minuut 05:48.

Oceaanavonturier Mark Slats op Hiswa Te Water

Stilzitten is niets voor hem. Is het ene heftige avontuur nog niet voorbij dan is de volgende al gepland. Vorige week ontmoette we een unieke avonturier: Mark Slats. Vol in de voorbereiding om het wereldrecord oceaanroeien te gaan verbreken. In zijn volledig van carbon gebouwde roeiboot vertrekt hij straks voor een recordpoging Atlantische oversteek. En als hij daar heelhuids aankomt start praktisch direct zijn deelname aan de Golden Globe,

Zomercolumn ‘Kuipvoer’

Aan het einde van een zomerdag, tegen half zes, wil het varende volkje nog wel eens met een biertje en/of een wijntje gezamenlijk in de kuip gaan zitten. Een bakje borrelnootjes onder handbereik, kussens tegen het schot. Hoe handig dat kompas ook is tijdens het varen, die bult zit aardig in de weg als je lekker wilt leunen. Man en vrouw allebei een boek: het leven is goed.

Vliegjes en zeilen op het IJsselmeer: wat doe je eraan?

Ze zijn er weer. Die vervelende wolken vliegjes die massaal neerstrijken op je zeilen en je kuipbanken. Wat doe je eraan? Die vraag stelde we vorige week in de nieuwsbrief en we kregen veel reacties. In deze blog een samenvatting van alle reacties. Tsja, verdwijnen zullen ze niet, maar hopelijk zit er ook voor jou net een leuke eyeopener tussen. Iedereen bedankt voor het reageren!

Beau van Erven Dorens als solozeiler op de Noordzee (video)

Gisteravond zaten we met popcorn op de bank. Klaar voor Beau van Erven Dorens die op RTL4 een bijzondere uitdaging aan zou gaan. Solo de Noordzee over met als ultieme doel: Lowestoft. Speciaal voor die uitdaging koopt hij Guppy (de Hurley 700 waar Laura Dekker op 13 jarige leeftijd dezelfde tocht mee aflegde). Maar dan in zo’n erbarmelijke staat dat je er er de Loosdrechtse Plassen nog niet mee over durft te steken. Dat is de rode draad: een ongeschikte boot en een niet door zeilkennis gehinderde Beau aan het roer. Met een enorme dosis lef, dat dan weer wel. Spannende televisie? Zeker! Reclame voor zeezeilen? Tsja.. oordeel zelf 😉

Een boot vol eigenzinnige ideeën (video)

Waar kom je op uit als je een vertrekkersboot helemaal opnieuw doordenkt? De Kroaat Perkovic werkte er tien jaar aan en kwam met een eindeloze reeks aan eigenzinnige ideeën. Wat te denken van een geïntegreerde RIB voor meer lengte en dus een hogere rompsnelheid? Inmiddels ligt de HREKO klaar voor vertrek in de haven van […]

Zo gaat het er nu aan toe in de Vendée Globe (video)

De Vendée Globe maakt zijn naam helemaal waar. Het is ruig, het gaat ongelofelijk hard en er zijn heel veel uitvallers. Ben je er niet zo van om de hele dag naar verschuivende stipjes op een kaart te kijken, maar vind je het wel leuk om de race te volgen? Dan is deze video van Zeilhelden een aanrader. De tuigers van Tuned Rigs en Ropes nemen ons mee in de stormachtige ontwikkelingen van de afgelopen dagen.

Improvisatietalent (video)

vendee globe startmotor kapot

De Vendée Globe schippers krijgen het stevig voor de kiezen. En dan moet er ook nog geïmproviseerd worden. De Franse schipper van de TechnoFirst kampt al dagen met een kapotte startmotor. Een serieus probleem want dat betekent geen stroom draaien en dus geen stuurautomaat. Na een paar dagen piekeren vindt hij een briljante oplossing.

Koninginnen van de zee (video)

De J-klasse doet mening zeilhart sneller kloppen en verleid steenrijke ondernemers om elk jaar miljoenen in hun trots te investeren. In Mainsail bij CNN kwam in 2015 een prachtige aflevering voorbij. Shirley Robertson interviewt eigenaren als Harold Goddijn, schippers als Bouwe Bekking en zeilt mee aan boord bij Ronald de Waal op zijn Velsheda. Het werk even aan de kant, video op volledig scherm en genieten maar van de prachtige beelden!

Kniebeschermers aan, helm op en gaan (video)

Kniebeschermers aan, helm op. Zondag vertrekken ze, de deelnemers aan de Vendée Globe. De Nederlandse ondernemer Pieter Heerema durft het aan en dat verdiend met een leeftijd van 65 extra veel respect. ‘No Way Back’ is de toepasselijke naam van de boot. In deze blog een selectie van 3 mooie video’s over het avontuur wat hij aangaat.

‘En Solitaire’, een duik in de wereld van de Vendée Globe

en solitaire turning tide

Dit weekend is het zover: de Vendée Globe barst los. In de Franse speelfilm ‘En Solitaire’ (2013) kom je heel dichtbij de uitdaging van deze solozeilwedstrijd. De rol van de schipper wordt gespeeld door de beroemde acteur François Cluzet (van Intouchables). Alle beelden zijn bij Marc Thiercelin (deelnemer 2008/2009) aan boord geschoten.

Hoe snel is je boot?

Benieuwd naar wat er in het vat zit qua bootsnelheid? Jan Pieter Waagmeester, een Nederlandse zeiler handig met databases, heeft een erg leuk werkend programmaatje in elkaar geknutseld. Op basis van de ORC database met ratingen vergelijk je online heel eenvoudig prestaties van je eigen boot met die van de buurman of -vrouw of met een boottype die misschien wel op je verlanglijst staat.

De beste tips van vertrekkers (video)

zeilen vertrekkers tips

Als zeiler ben je nooit uitgeleerd, het kan altijd slimmer en handiger. Deel van de zeilpret toch? De kuipborrel, steiger, Ikea, het Zeilersforum en misschien ook wel eens onze nieuwsbrief.. vanaf de gekste plekken kun je op ideeën komen. Afgelopen zaterdag waren er 90 vertrekkers bij elkaar op de jaarlijkse ex-vertrekkersdag van Zeilen. En als er zeilers zijn die volzitten met inventieve oplossingen dan zijn zij het wel. Een paar daarvan delen hun belangrijkste tip in deze leuke video.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.