Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Lofrans Project 500 / X1 Elektrische Ankerlier

Bestel dit product nu en profiteer van gratis verzending
lofrans-ankerlieren

Laat je adviseren in onze winkel in Leiderdorp!

Klik hier om een afspraak te maken

Productinformatie

De Project 500 / X1 Ankerlier is het verrassend krachtige en compacte instapmodel van Lofrans. De 500 Watt motor kan een normale werkbelasting aan van 95 kilo en kan tijdelijk een piek leveren tot 700 Watt wat een maximale uitbreekkracht oplevert van 345 kilo (Lees hier de keuzehulp). De basis en drum van de lier zijn luxe uitgevoerd  in verchroomd-brons en de tandwielkast in geanodiseerd aluminium. De heavy duty motor van 500 Watt heeft een IP67 rating en is daardoor zeer goed beschermd tegen vocht en corrosie. De handige touw- en kettingschijf combinatie maakt het mogelijk zowel ankerlijn als ketting over dezelfde schijf te laten lopen.

 • Luxe brons-verchroomde basis en kop
 • Touw- en kettingschijf combinatie
 • Heavy Duty IP67 motor
 • Onafhankelijke bediening van kettingschijf en verhaalkop
 • Sensoren voor optionele kettingteller al ingebouwd
 • Controlbox / relais standaard meegeleverd
 • In 6 en 8mm ankerketting uitvoering beschikbaar, met en zonder verhaalkop

Let op: installeert u voor het eerst een ankerlier aan boord vergeet dan niet de bijpassende 35 Ampere Circuit Breaker mee te bestellen.

Alternatieve producten

Meer informatie

Voordelen

 • Luxe brons-verchroomde basis en drum
 • Beschikbaar als low profile uitvoering of met verhaalkop
 • Onafhankelijk van elkaar werkende verhaalkop en kettingschijf
 • Kettingschijf geschikt voor zowel kettingschijf als 12mm ankerlijn
 • Handmatige ketting vrijloop
 • Voorgeïnstalleerde sensoren voor aansluiten optionele kettingteller
 • Heavy duty volledig waterdichte (IP67) 500 Watt sterke elektrische motor
 • Geanodiseerde marine aluminium tandwielkast

In de doos

 • Lofrans X1 Elektrische Ankerlier
 • Control Box / Relais
 • Lierhendel voor handmatige ontgrendeling
 • Pakking

Specificaties

Model  Art. Code Kettingschijf Lijn Lijn snelheid (werkcapaciteit) Maximale lijnsnelheid Motorvermogen Verbruik werklast Werklast Maximale lift Gewicht Uitvoering
500W low profile 187269 6 of 8mm (ISO4565 en DIN766) 12mm 3 strengs ankerlijn 23 mtr p/m 26 mtr p/m 500 Watt 60 Amp 95 kg 345 kg 11 kilo 12 Volt
500W met verhaaldrum 187270 6 of 8mm ISO4565 en DIN766) 12mm 3 strengs ankerlijn 23 mtr. p/m 26 mtr p/m 500 Watt 60 Amp 95 kg 345 kg 12 kilo 12 Volt

Afmetingen afmetingen lofrans x1

Model A B C D E* F G H I J L
500W 130mm 10-30mm 111mm Ø60mm 84mm 183mm 56mm 236mm 127mm 105mm 132mm

Downloads

Installatiehandleiding Lofrans X1 Dek template

Keuzehulp

Er zijn een paar belangrijke criteria om te overwegen bij het kiezen van een ankerlier voor de boot. Denk met name aan het gewicht van het anker en de ankerketting, de diameter van de ankerketting en in mindere mate de waterverplaatsing van de boot.

Maar ook niet te vergeten: de beschikbare ruimte in de ankerbak en de vrije val die beschikbaar is voor de ankerketting.

Vereiste kracht van de ankerlier

Goed om vooraf te noemen: een ankerlier is ontworpen voor het liften/hijsen van anker en ketting. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om de boot ook eerst naar het anker toe te trekken! Vaar dus altijd eerst op de motor boven het anker.

Wat betekenen maximale trekkracht en werkcapaciteit?

De maximale trekkracht is de maximale trekkracht die de lier gedurende enkele seconden kan leveren. Bijvoorbeeld voor het losbreken van het anker uit de bodem.

De maximale lift capaciteit is de continue kracht waarmee de ankerlier kan trekken. Over het algemeen is dit ongeveer 50% van de maximale trekkracht van de lier.

De werklast is het gewicht dat de ankerlier kan hijsen/trekken van de zeebodem. Het gewicht dus van het anker en de ankerketting met eventuele ankerlijn.

Hoe bereken ik de benodigde werklast

Om de vereiste eigen benodigde werklast te berekenen gebruik je de volgende formule:
Gewicht anker + gewicht ankerketting + gewicht ankerlijn = vereiste werklast capaciteit.

Voorbeeld:

15 kilo anker + 30 meter 8mm ankerketting (45 kilo) + 20 meter 14mm lijn (10 kilo)= werkcapaciteit 70 kilo.

Bijpassende lier

De Lofrans SX1 met 800 watt motor heeft een werkcapaciteit van 100 kilo. Deze lier is dus uitstekend geschikt voor deze configuratie. Past een horizontale ankerlier beter aan boord dan komen de Lofrans Dorado of Lofrans Kobra in aanmerking.

Het wattage drukt de kracht van de motor uit. Die kracht in combinatie met de gearbox bepalen de werkcapaciteit en maximale trekkracht van de lier. Een grotere motor betekent uiteraard een hogere maximale trekkracht. Maar het betekent ook een hoger stroomverbruik, dikkere vereiste stroomkabels, een grotere circuit breaker en misschien wel grotere accu’s. Kies dus niet een veel zwaardere motor dan nodig, volg de berekening van werkcapaciteit in de vraag hierboven en kies daarbij de juiste lier.

De diepte van de ankerbak is een belangrijk gegeven. Het bepaalt in belangrijke mate of de ankerlier waar u op uitgekomen bent ook praktisch is. Er zijn twee soorten ankerlieren: Verticale ankerlier Zoals de X1 en X2. De motor van deze ankerlier bevindt zich onderdeks. Voordeel is dat aan dek er maar beperkt ruimte ingenomen wordt door de ankerlier. Dit type ankerlier vereist wel meer ruimte in de ankerbak. Houdt er rekening mee dat de ankerketting 30 cm vrijloop moet hebben. Dat wil zeggen dat als alle ankerketting in de bak ligt er nog 30cm vrij moet zijn naar de bovenkant van de ankerbak waar de ketting binnenkomt.

x2
Een verticale ankerlier, de Lofrans X2 met de motor onderdeks

Horizontale ankerlier Zoals de Tigres. De motor van deze ankerlier is ingebouwd in de lier. De volledige lier bevindt zich dus bovendeks. Bij een kleinere of minder diepe ankerbak biedt dat meer mogelijkheden. Ook is de motor beter beschermd en wat makkelijker bereikbaar. Omdat de ketting al van bovenaf verticaal aangevoerd wordt is er minder vrije ruimte in de ankerbak vereist dan bij de verticale ankerlier

lofrans tigres ankerlier
Een zware horizontale ankerlier, de Lofrans Tigres met de motor ingebouwd in de lier.

Staat er nog geen elektrische ankerlier aan boord dan vereist de installatie van een elektrische ankerlier nog de volgende componenten:

 • Circuit Breaker: onmisbaar in de elektrische installatie. Beschermt de motor tegen gevaarlijke kortsluitingen en schakelt direct de stroom af in geval van overbelasting. Een circuit breaker dient apart meebesteld te worden. Voor de juiste uitvoering: deze staat duidelijk vermeld op de productpagina van de ankerlier.
 • Afstandsbediening: voor de bediening van de ankerlier hebben we ruime keuze uit voetknoppen aan dek, een afstandsbediening met draad of draadloos of een schakelaar in de kuip of kajuit.
 • Kabels: om de ankerlier aan te sluiten op de accu heb je elektra- of accukabel nodig. In de handleiding van de lier van je keuze vind je een duidelijk overzicht welke dikte nodig is.
 • Hoofdschakelaar: in veel gevallen wordt er nog een aparte hoofdschakelaar geplaatst tussen bijvoorbeeld de plusdraad waarmee de lier volledig is af te sluiten van het stroomnet. Een veilige keuze, ook tegen onbedoeld inschakelen.

Aansluitschema

schema ankerlier

De uitvoering met verhaalkop heeft een onafhankelijk bedienbare lier bovenop de ankerlier. Zoals de naam al aanduidt kan deze gebruikt worden om met de motor van de ankerlier de boot te verhalen op de landvasten. Met veel wind en/of een zware boot is dat een prettige hulp. Het nadeel van een verhaalkop is dat het geheel van de ankerlier wel hoger boven uw dek uitsteekt.

Dat hangt af van de vereiste werkcapaciteit en de dieptes waar op geankerd wordt. De Royal handankerlier van Lofrans heeft bijvoorbeeld een werkcapaciteit van 70 kilo. In het eerder berekende voorbeeld zou dit net voldoen. Anker je vooral in Nederland op plekken met een beperkte diepte van 2-5 meter dan kan een handankerlier een prima keuze zijn. De installatie is gemakkelijker en er is minder kans op storing. Houdt er wel rekening mee dat het binnenhalen beduidend langer duurt dan bij een elektrische ankerlier. 50 meter ketting binnenhalen gaat niet snel en bij een opgestoken wind en ruige condities is dat geen pretje.

Reviews voor Lofrans Project 500 / X1 Elektrische Ankerlier

Vaak meebesteld

Merk

lofrans logo
Absolute specialist in ankerlieren, dat is Lofrans. 50 jaar geleden al koos men ervoor alle tijd en aandacht op deze productgroep te richten. Tot op de dag van vandaag zijn ze daar bij Lofrans trouw aan. Het Middellandse Zeegebied is de veeleisende omgeving waar de ankerlieren op degelijkheid getest worden en voortdurend doorontwikkeld. Met een ankerlier van Lofrans kies je een ankerlier die geschikt is voor ankeren in en rondom Nederland maar zeker ook voor ankeren op een lange zeereis of wereldomzeiling. Benut hier onze keuzehulp voor het kiezen van je ankerlier

Bekijk dit product binnenkort in Leiderdorp!

Vanwege onze bedrijfsverhuizing kunnen we je tijdelijk niet ontvangen. Vanaf maart a.s. ontvangen we je graag in onze nieuwe winkel!

Je vindt ons straks hier:
Zijlbaan 20
2352BN Leiderdorp

Je kunt er gratis voor de deur parkeren.

➡️  Navigeer met Google Maps 

Wil je graag al eerder een uitgebreid advies? Maak dan een afspraak op onze tijdelijke locatie bij Tijssen Watersport.

Laat je adviseren!

Door een afspraak te plannen weet je zeker dat we alle tijd kunnen nemen. 

Graag uitgebreid advies? We helpen je graag verder. Maak een afspraak dan nemen we je alle tijd voor je.

Let op: door onze bedrijfsverhuizing ontvangen we je tijdelijk bij onze partner Tijssen Watersport in Leiderdorp. 

Onze openingstijden:
Dinsdag – Vrijdag : 09:30 – 16:30 uur

Je vindt de locatie hier:
Zijlbaan 10
2352BN Leiderdorp 

Je kunt gratis voor de deur parkeren.

➡️  Navigeer met Google Maps