Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

De koelkast op een boot: hoe deel je hem handig in?

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Een koelkast aan boord is een heerlijke luxe. Maar elke keer de koelkast volledig in- en uitruimen om dat ene blikje fris op de bodem te pakken, begint snel te vervelen. Hoe pak je zo’n diepe bak daar in de kombuis het beste in? We stelden die vraag aan jullie in onze weekmail en kregen 25 praktische handige tips, out-of-the (koel)box!

Je kent het wel, je hangt over je kombuis heen, met je hoofd in de koelkast te graven naar dat ene product. Thuis heb je laatjes en handige plankjes, maar aan boord doe je het met een ongeorganiseerde diepe ‘trog’. Aan stapelen ontkom je niet. Gelukkig zijn zeilers inventieve types. Hieronder vatten we de tips die we binnenkregen samen. Doe er je voordeel mee!

Lekker stapelen met losse bakjes

Meest genoemd zijn de plastic bewaarbakjes of mandjes als de ideale oplossing. Deze zijn bij elke winkel met huishoudartikelen te krijgen voor weinig en zijn doorzichtig en luchtdicht. Zo blijft de inhoud lang vers en kun je meteen zien wat erin zit. Patrick en Monique doen dit ook aan boord van hun Noordkaper en hebben zelfs bakjes met kleur:

“Wij gebruiken gekleurde plastic bakjes. Wanneer je die niet hebt, kijk dan naar bakjes met een gekleurde deksel. Zo kan je in een oogopslag zien waar de ontbijtspullen, vlees, borrel, groente, enzovoorts in zitten. Denk ook na welke bakjes met welke inhoud je het meest gebruikt en deel je koelkast (of -kist) zo in.”

Voorraadbeheer met kleuren

Patrick en Monique gaan nog een stap verder om bij te houden wat er allemaal in de koelkast zit: “We gebruiken nu een heel klein whiteboard waarop per bakje bijgehouden wat erin zit. Zwarte stift voor wat erin zit en een rode stift wanneer iets aangevuld moet worden. Sinds we het zo doen, ontbreekt er niets meer, worden we nooit meer verrast met spullen die er glibberig of bedorven uitkomen en weten we precies bij boodschappen doen wat we moeten halen. Handig wanneer we met een dinghy boodschappen moeten doen als we voor anker liggen. De voorloper van een ‘smart’ koelkast maar wel veel leuker.”

Doe-het-zelf verbouwen

Wiebe ging zelf aan de slag om optimaal van z’n koeling gebruik te maken. Met wat PVC buis kan hij heel wat blikjes kwijt: “Ik heb 4 stukken PVC buis met een lengte van de diepte van de koelkast, langs op gezaagd, zodanig dat er een open gleuf ontstaat van circa 2 centimeter. De binnendiameter komt overeen met de diameter van een bierblikje en de andere met de diameter van een klein frisdrankblikje. Deze stukken PVC buis heb ik verticaal gemonteerd en de wand van de koelkast. Hierin kan ik ca. 20 blikjes stapelen en zijn dus altijd toegankelijk.” Nu nog een veer eronder en dan heb je zo je al je blikjes bovenin!

Heel netjes met netjes

Anneke gebruikt geen bakjes, maar wasbare netjes. “Wij werken met verschillend gekleurde nylon (wasbare) tasjes die je kunt wassen. Hier stoppen we de producten per categorie in. Bijvoorbeeld ontbijtproducten, vlees, borrelhapjes, zacht fruit en zachte groenten (bovenin). Hierbij staan de zware pakken zuivel, bier en wijn onderin. Daar kun je echter snel bij omdat de tasjes er zo uit zijn.”

Muggi

Muggi Navy 824x860 555x579 1In onze webshop vind je de handige flessen- en bekerhouders van Muggi. Erg geschikt op de bodem van de koelkast om flessen netjes rechtop te houden.  Arjen: “Deze slimme houder heeft een voet en een handvat waardoor je per houder 4 blikjes horizontaal of juist verticaal in je koelunit kunt plaatsen. De blikjes zitten stevig geklemd en de houder dient tevens als drager naar bv de kuip. Ontzettend handig stukje plastic”. Beschikbaar in meerdere kleuren en modellen die gemaakt zijn van plastic uit de oceaan of huisafval.

Meer handige tips:

  • Marijn: “Op de bodem van onze koelkast liggen twee verfroosters naast elkaar. Die passen precies. Alles staat nu mooi droog en reinigen gaat heel eenvoudig.”
  • Conny: “Een flessenrek in de koelkast”
  • Jean: “Condensmatje onderin om stank te voorkomen”
  • Michiel: “Koelelementen gebruiken als ‘wandjes’”
  • Paul & Judit: “Voor de vleeswaren/beleg gebruik ik hersluitbare plastic zakjes. Scheelt ruimte en houdt luchtjes tegen.”
  • Marcel: “Wij gebruiken 3 Variera prullenbakken van Ikea, deze hebben een handvat waarmee je ze handig kunt verplaatsen. In deze bakken staan de flessen en pakken. Bovenin deze bakken passen precies de opbergbakjes waar de vleeswaren, borrelhapjes enzo inpassen”
  • Harry:”Onze bovenlader was erg diep. We hebben voor een paar euro isolatieplaten bij de bouwmarkt gekocht en de diepte teruggebracht naar 40 cm. Tevens enkele ronde gaten voor (wijn)flessen geboord. Voordeel: veel betere koeling (kleiner te koelen cm3) en alles beter bereikbaar.”
  • “Ik heb aan de wand een bakje gehangen met zuignappen; handig om kleine dingen zoals tubes mayo of ketchup of een stukje roomboter in te bewaren. Dit soort bakjes zijn eigenlijk douchebakjes en heb je in verschillende soorten en maten. Zie hier

Hartelijk dank voor alle inzendingen!

Zoals beloofd zouden we 3x de Solight SolarPuff lantaarn verloten onder de inzendingen. Wiebe, Anneke en Marijn van harte gefeliciteerd! We sturen jullie even een mailtje. Over deze uitslag wordt niet gecorrespondeerd 😉

Onze tips voor jou