watersportwinkel voor zeilers
Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

Kan het echt, op een bescheiden budget de wereld rond? Vier vragen aan Ben Rutte

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

Ben Rutte - Dat nemen ze je nooit meer af
Drie jaar lang voeren Ben en Annemiek Rutte rond de wereld op hun Blauwe Pinquin, een eenvoudige zeilboot zonder luxe of verspillende uitrusting. Ben Rutte schreef er een pakkend boek over wat vandaag verschijnt bij uitgeverij Hollandia. Een mooi moment om een paar vragen te stellen over dit prachtige avontuur.


Wat nemen ze je nooit meer af, Ben?

‘Goed dat jullie het gewoon doen! Petje af. En dat op jullie leeftijd! Dat nemen ze je nooit meer af!’ In de voorbereiding op de reis maar ook onderweg hoorden we dit zo vaak dat het op een gegeven moment gewoon hilarisch werd. Als ik mijn bord leeg had gegeten zei Annemiek het al tegen me. Het is een uitdrukking die, als je er even bij stilstaat, nergens op slaat. Maar hij wordt zo vaak gebruikt dat er wel wat in moet zitten. Wie ‘ze’ zijn en wat ‘ze’ je zouden kunnen afnemen weet denk ik niemand. Wat ze ons in ieder geval nooit meer afnemen is het fijne besef dat de wereld klaarligt om ontdekt te worden, en dat je dat gewoon kunt doen met een bescheiden budget. Als je eenmaal onderweg bent merk je pas hoe bevrijdend het is om los te zijn.

Wat ze ons in ieder geval nooit meer afnemen is het fijne besef dat de wereld klaarligt om ontdekt te worden, en dat je dat gewoon kunt doen met een bescheiden budget.

Hoe heeft deze reis jullie veranderd, waar merken bijvoorbeeld familie en vrienden aan dat jullie dit in de rugzak hebben?

Door alle mijlen die we gemaakt hebben en alle avonturen die we beleefd hebben is er een soort vertrouwen gekomen dat we de meeste problemen samen wel kunnen oplossen. En natuurlijk ga je het leven zoals je dat in Nederland gewend bent wel flink relativeren. De luxe en verspilling die wij hier als een soort basisrecht ervaren is echt belachelijk als je het vanuit het perspectief van de hele planeet bekijkt. Die luxe en welvaart zijn trouwens wel de reden dat wij zo’n reis hebben kunnen maken, en daar waren we ons altijd zeer van bewust onderweg. Het is natuurlijk een onvoorstelbaar voorrecht dat we dit gewoon hebben kunnen doen.

De trend is dat vertrekkersboten steeds groter worden, maar jullie kozen voor een 34-voeter uit 1977. Hoe hebben jullie die keuze ervaren?

De keuze om het klein en simpel te houden was het slimste dat we ooit gedaan hebben. Het stelde ons in staat om veel langer weg te blijven. En onderweg is tijd een veel grotere luxe dan geld. Omdat het budget bescheiden was moesten we veel zelf doen, en wordt je gedwongen veel zelf te leren en bewust met je middelen om te gaan. Dat geeft ontzettend veel voldoening en daar werden we heel gelukkig van. Onze boot zeilde daarnaast zo geweldig dat we vaak sneller waren dan veel grotere jachten. Er is geen groter genot dan om voortgestuwd door de natuur, op je eigen boot te varen, die je van onder tot boven kent en om ermee te kunnen gaan en staan waar je wilt.

De keuze om het klein en simpel te houden was het slimste dat we ooit gedaan hebben. Het stelde ons in staat om veel langer weg te blijven.

Voor veel zeilers een droom, voor jullie is het werkelijkheid geworden. Is er een geheim?

Het geheim is simpel, maar het klinkt als een oneliner van zo’n verschrikkelijke bedrijfscoach: Je kunt veel meer dan je denkt. Als je het echt wilt, moet je het doen, want het is letterlijk de moeite waard. Zo simpel is het.

Bestel het boek

  • dat nemen ze je nooit meer af ben rutte

    Nieuw

    WooCommerce Standaard Product Listing
    18,99

 

ben-rutteOver de reis van Ben Rutte

Drie jaar lang voeren Ben en Annemiek Rutte rond de wereld op hun Blauwe Pinquin, een eenvoudige zeilboot zonder luxe of verspillende uitrusting. Ben laat in dit pakkende reisverhaal zien dat het heel simpel kan zijn om de wereld rond te zeilen… je moet het gewoon doen! Hoe ziet het dagelijks leven aan boord eruit als je boot je huis is? Wat voor problemen kom je tegen? En hoe kun je zelfvoorzienend rond de wereld zeilen? Ben geeft de geïnteresseerde lezer een verhelderend kijkje in de keuken van het leven aan boord. Maar Dat nemen ze je nooit meer af is bovenal een verslavend reisavontuur, dat je in één adem wilt uitlezen.

 Vind je het boek van Ben Rutte interessant?  Waarschijnlijk is Sailspecials dan echt iets voor jou. Lees hier hoe we werken.

 

Onze tips voor jou