Menu
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf € 99
60 dagen bedenktijd & gratis retour

SUNBEAM Smart Lithium accu’s installeren op de boot

Sunbeam Smart Lithium Accu's

Bericht delen op 

Facebook
Email
WhatsApp

De knoop is door: jullie gaan over op lithiumaccu’s op de boot! De Smart Lithium accu’s staan op de shortlist, zoals de populaire SUNBEAM lithium accu. Wat komt er dan nog kijken bij de installatie? Het kan zijn dat je nog de nodige vragen hebt: heb ik nog meer apparatuur nodig, is mijn huidige acculader geschikt en hoe moet ik die dan instellen? Begrijpelijke vragen, waar we je in deze blog antwoord op geven.

Gelukkig is het installeren van de lithium accu niet moeilijk. Door het bijzondere Battery Management System (BMS) is de overstap praktisch plug & play. De accu’s van Sunbeam zijn zogenaamde ‘drop-in’ accu’s. Het idee: upgrade je accu’s met behoud van je bestaande laadapparatuur. Alle componenten zitten ingebouwd in de accu zelf en de accu’s simuleren het laadgedrag van een loodzuuraccu. Hierdoor kun je ze gebruiken als directe vervanging voor je oude loodaccu’s, zonder nieuwe acculaders of een nieuwe laadregelaar voor het zonnepaneel.

Om er zeker van te zijn dat de Smart Lithium accu 100 Ah van Sunbeam perfect werkt bij jou aan boord, is het goed om een aantal zaken van tevoren uit te denken en na te lopen. Let daarom op de volgende punten:

  1. Hoeveel accu’s wil je installeren
  2. Lithium accu opladen met gewone acculader
  3. Hoe stel je de acculader in
  4. Helemaal niets vervangen? Jawel, de kabels

1. Hoeveel accu’s wil je installeren?

Hoeveel capaciteit heb je nodig?

Een Smart Lithium accu heeft een capaciteit van minimaal 100Ah (bij 12 volt). In tegenstelling tot een loodzuur accu, is deze capaciteit volledig bruikbaar en daarom is een lithium accu 100 Ah vergelijkbaar met een 200Ah loodzuur accu. Voor kleinere boten is de capaciteit van één accu vaak voldoende. Grotere boten met meer verbruikers, zoals een koelkast, stuurautomaat, omvormer en navigatie-apparatuur hebben doorgaans een grotere accubank nodig.

Wordt een hoge piekstroom gevraagd van jouw lithium accu?

Sommige verbruikers aan boord gebruiken een korte tijd heel veel stroom. Denk daarbij aan een ankerlier, boegschroef of een zware omvormer. Je accubank moet daar op berekend zijn. Een enkele Smart Lithium accu kan een continue belasting aan van 100A ofwel 1200 Watt. Wanneer je twee Smart Lithium accu’s van 108 Ah installeert, vermenigvuldig je de piekstroom die geleverd kan worden naar 200A, ofwel 2400 Watt. Wil je dus een ankerlier van 1500W laten draaien op een accubank met Smart Lithium’s? Dan heb je een bank nodig met minimaal 2 lithium accu’s van 108 Ah. Of je kiest voor de speciale Smart Lithium One, dit is een speciale versie van de Smart Lithium accu van Sunbeam die continu tot wel 190A belast kan worden.

1, 2 of 3 lithium accu’s?

Heb je niet een hele grote accubank nodig en heb je aan 1 – 3 lithium accu’s van 100Ah voldoende? Dan hoef je niets aan te passen in het laadcircuit van je dynamo. Bestaande loodzuur- of AGM-accu’s kunnen dan een-op-een vervangen worden door de Smart Lithium-ion Accu’s van Sunbeam.

4 of meer accu’s?

Heb je plannen voor verre reizen, of verbruik je gewoon veel stroom aan boord, dan ontkom je niet aan een grotere accubank. Net als bij het plaatsen van een loodzuurbank met een grote capaciteit, is het dan nodig om te controleren of de dynamo geschikt is om voor langere tijd een grotere laadstroom te bieden. Het kan dan verstandig zijn een DC-DC omvormer te installeren tussen de dynamo en de accubank. Neem in dit geval contact met ons op, zodat we kunnen bespreken wat er nu aan boord is en dan adviseren we je in overleg met Sunbeamsystem over de beste installatie van bijvoorbeeld de lithium accu 108 Ah.

2. Lithium accu 100Ah opladen met gewone acculader?

De SmartLithium accu’s van Sunbeam kunnen geladen worden met vrijwel elk type acculader. Je kunt vaak een lithium accu opladen met een gewone oplader. Je hoeft waarschijnlijk dus niet ook nog een lader aan te schaffen. Er is één uitzondering. Oude acculaders zonder ‘voltage sensing’ kunnen niet worden gebruikt. Dit type wordt bijna niet meer toegepast dus de kans dat je zo’n lader aan boord hebt is klein. Heb je twijfels? Stuur dan het merk, model en zo mogelijk de documentatie van de lader naar ons op. Dan kijken wij met je mee of jij je lithium accu kunt opladen met een gewone acculader.

Er is één andere reden om de acculader wel te vervangen, maar dat is een positieve. De Smart Lithium accu’s kunnen namelijk extreem snel geladen worden, veel sneller dan loodzuur. Installeer je dus een zwaardere uitvoering aan boord, bijvoorbeeld een 50A lader, dan heb je een Smart Lithium accu in 2 uur tijd van leeg naar volledig vol! De snellaadfunctie voor lithium accu’s bevorderd jouw comfort. Een goede reden om je gewone acculader in te wisselen voor een Smart Lithium acculader, zo is jouw Lithium accu binnen een oogwenk vol.

3. Hoe stel je de acculader in?

Geschikte laadprogramma’s lithium accu 100Ah 

Wat de Sunbeam Smart lithium accu 100Ah zo bijzonder maakt, is dat je ze kunt opladen met een standaard laadprogramma voor een  loodzuuraccu, AGM-accu of LiFePo4-accu. Voor het selecteren van het beste laadprogramma kijk je naar de waarden in de documentatie van de acculader en vergelijk je deze met de waarden in de ‘aanbevolen bereik’ van de Sunbeam Smartlithium accu. Bij een geschikt laadprogramma vallen de waarden binnen het aanbevolen bereik.

De Sunbeam Smart Lithium accu 100Ah werkT het mooist met een laadprogramma dat qua waarden overeenkomt met de kolom ‘Optimaal’ in de tabel. De meeste moderne acculaders hebben zelfs een specifiek laadprogramma voor LiFePo4-accu’s. Let er daarbij wel op dat de waarden van die programma’s ook binnen het aanbevolen bereik vallen.

Lithium Accu 100Ah instellingen bereik

Instelling om te vermijden

Sommige acculaders hebben een ‘desulfatieprogramma’ (desuplhation in het Engels). Dit is een programma dat specifiek voor loodzuuraccu’s wordt gebruikt om de platen in de accu te ontdoen van aanslag. Hetzelfde effect wordt bereikt met een ‘egalisatieprogramma’ (equalization in het Engels). Het is onwenselijke om deze programma’s (automatisch of handmatig) te activeren op een lithium accu, zoals de lithium accu 100Ah. Dit kun je op vrijwel alle moderne laders uitzetten via knopjes op de lader of in een applicatie op je tablet of telefoon. 

Een ander type accu dat niet houdt van desulfatie en egalisatie is een AGM-accu. Als je twijfelt of deze programma’s automatisch zijn ingebouwd in de acculader, dan kun je dus altijd voor een AGM-profiel kiezen. Zo ben je er zeker van dat deze programma’s niet worden geactiveerd.

Niet vergeten: lithium accu 100Ah geschikt voor zonne-energiesystemen, windmolens, en hydrogeneratoren

Stroom komt niet alleen van de walstroom, misschien wek je ook wel stroom op met zonnepanelen, een windmolen of een hydrogenerator. Ook daarvoor kun je op dezelfde manier het laadprogramma vergelijken en kiezen met behulp van de adviestabel van Sunbeam. De lithium accu 100Ah is geschikt voor zonne-energiesystemen.

4. Helemaal niets vervangen? Jawel: de kabels!

Bij de installatie van je nieuwe accu(‘s) is het advies van Sunbeam om ook de accukabels te vervangen door nieuwe exemplaren met verse kabelogen. Dit is echt belangrijk: hierdoor garandeer je een minimale weerstand, optimale (ont)laadefficiëntie en voorkom je onbalans door slechte of verouderde contacten. Sluit je meerdere accu’s parallel aan, zorg er dan voor dat de kabels van voldoende dikte zijn en van gelijke lengte. Meer informatie hierover vind je in de uitgebreide handleiding die je bij je Smart Lithium accu ontvangt.

Tenslotte

  • Lithium accu gekocht en geregistreerd bij Sunbeam? Check!
  • Acculader ingesteld? Check!
  • Meer dan 3 accu’s en overleg gehad met Sailspecials? Check!
  • Zonnepaneel laadregelaars ingesteld? Check!
  • Nieuwe kabels geïnstalleerd? Check!

Dan ben je klaar om te gaan en te genieten van alle voordelen van een lithium accu, zoals de 100Ah, aan boord. Goede vaart!

Bekijk hier de Smart Lithium accu’s van Sunbeamsystem.

Lithium accu 100 Ah, zijaanzicht

Onze tips voor jou