Alle producten
SailspecialsStroom aan boordZonnepanelen

Filteren

Filter op prijs
Filter op merk
Meer merken ↓
Filter op kleur
Filter licht kleur
Soort fitting
Filter aansluitingen
Filter op maten
Filter op bijzonderheden
Filteren op garantie
Filter op voltage
Filter op vermogen
Filter op waterdichtheid

Zonnepanelen voor de boot - SUNBEAMsystem

Filteren

Filter op prijs
Filter op merk
Meer merken ↓
Filter op kleur
Filter licht kleur
Soort fitting
Filter aansluitingen
Filter op maten
Filter op bijzonderheden
Filteren op garantie
Filter op voltage
Filter op vermogen
Filter op waterdichtheid

Altijd de zekerheid van een volle accu en onafhankelijk van walstroom. Zonnepanelen op de boot maken het mogelijk. De zonnepanelen van SUNBEAMsystem zijn flexibel, beloopbaar en extreem dun en zo op een prachtige manier te installeren als integraal onderdeel van het dek, of op een buiskap of bimini. Door de nieuwste generatie hoogefficiënte cellen van het Amerikaanse merk Sunpower hebben de panelen van SUNBEAMsystem gemiddeld een 30% kleiner oppervlak dan andere panelen. Bekijk hier de 2020 catalogus van SUNBEAMsystem

Download hier onze 12 tips voor het installeren van een SUNBEAMsystem zonnepaneel op de boot.

Bekijk ook onze zonnepanelen adviesvideo, de antwoorden op de meest gestelde vragen of kom langs in onze showroom in Zaandam!

We zijn officieel dealer van Sunbeamsystem, ook uitvoeringen die niet op onze website staan leveren we u graag. Bekijk hier de Sunbeamsystem catalogus.  

Productvideo: ons advies voor zonnepanelen op de boot

Productvideo: Dit heb je nodig voor installatie

Productvideo: Zo monteer je een paneel op dek

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn boot?

Bepalend daarvoor is het energieverbruik. Heeft u een koelkast of stuurautomaat aan boord dan zijn dit vaak de grootverbruikers. Het volgende document (link) helpt u in kaart te brengen wat het energieverbruik is. Ook bevat het een som om een realistisch idee te krijgen bij de opbrengst van de panelen. Het is vervolgens de vraag of u al het energieverbruik via de panelen wilt opwekken (bij lange reizen bijvoorbeeld of een ligplaats zonder walstroom) of dat u vooral een paar dagen langer in de natuur wilt kunnen liggen zonder dat u de motor hoeft te laten bijdraaien. In het laatste geval kunt u met minder panelen toe.

2. Hoe sluit ik meerdere zonnepanelen aan?

Op een boot speelt vaak schaduw door tuigage of andere objecten. Daarom adviseren we meerdere panelen op 1 regelaar parallel aan te sluiten. Dat betekent dat u eerst de plus en min van beiden panelen onderdeks voert. Daar verbindt u de plus en min van het ene paneel met de plus en min van het andere paneel. Daarna gaan ze als 1 plus en 1 min naar de regelaar. Het voordeel van deze manier van aansluiten t.o.v. serieel aansluiten is dat als 1 paneel in de schaduw ligt de ander gewoon door produceert.

3. Heb ik voor elk zonnepaneel een aparte regelaar nodig?

In de meeste gevallen kunnen meerdere panelen op 1 regelaar worden aangesloten door ze parallel te schakelen. Dat kan zoiezo bij panelen van hetzelfde wattage. Wilt u zonnepanelen van verschillende wattages aansluiten. Dan is het verstandig dat even bij ons na te vragen. Omdat de maximale voltage opbrengst bij panelen van verschillende wattages kan afwijken hangt het van de specifieke situatie af of u aparte regelaars nodig heeft.

4. Hoe lang is de flush kabel?

De platte witte flush kabel is 1 meter lang. Het idee van de flush aansluiting is dat de kabel van ongeveer 1 meter naar onderdeks gevoerd wordt en daar op een droge plek verlengd wordt met solarkabel.

5. Heb ik wel echt een regelaar nodig?

Ja, een regelaar is een onmisbaar onderdeel van de installatie. De opbrengst van een paneel is sterk wisselend door licht en schaduw. De MPPT regelaar zet dit zo efficiënt mogelijk om in een stabiel voltage. Ook beveiligt de regelaar tegen overladen en maakt gebruik van een geavanceerd laadprogramma (vergelijkbaar met uw walstroom batterijlader). Zonder regelaar heeft u een lagere opbrengst van het paneel en gaat de accu minder lang mee.

6. Wat gebeurt er als 1 zonnepaneel in de schaduw ligt?

Schaduw is op boten vaak onvermijdelijk en natuurlijk niet gunstig voor de opbrengst. Er zijn zelfs panelen die helemaal stoppen met produceren als er een klein stukje schaduw op valt. Dat is gelukkig bij de panelen van SUNBEAMsystem niet het geval. Hier worden de meest moderne zonnecellen in gebruikt die relatief erg goed in staat zijn om te gaan met wisselende lichtomstandigheden. Ook de MPPT regelaar speelt daar een belangrijke rol in. Deze meet om de paar seconden wat de actuele opbrengst is en zet dit via een slim algoritme om in maximale stroom voor de accu. De grotere panelen (70 Watt en 100 Watt) zijn tenslotte nog opgedeeld in groepen. Mocht 1 groep in de schaduw liggen, produceren de andere groepen die niet in de schaduw liggen voluit door.

7. Klopt het dat vaste panelen een hogere opbrengst hebben dan flexibele zonnepanelen?

Tot een paar jaar geleden was dit inderdaad het geval. Inmiddels is dit met de SUNBEAMsystem zonnepanelen omgekeerd. Vaste panelen hebben gemiddeld een efficienty van 17/18%. De Amerikaanse SUNPOWER zonnecellen die in onze panelen gebruikt worden hebben een efficiëntie van 22,5% en behoren op dit moment tot de top van de markt. Concreet betekent een hogere efficiëntie dat de panelen steeds kleiner kunnen worden bij een gelijke opbrengst.

8. Hoe plaats ik het paneel?

Bij montage aan dek of op een kajuitdak is de meestgebruikte methode het verlijmen van het paneel met Sikaflex. De vier bevestigingsoogjes hoeft u dan dus niet te gebruiken. In deze video ziet u daar een voorbeeld van. Monteert u de panelen aan de reling dan zijn de oogjes wel weer handig. Bij grotere panelen adviseren we wel om de panelen aan de achterkant dan van extra stevigheid te voorzien. Bijvoorbeeld door een plaatje aluminium of plexiglas aan de achterkant te verlijmen. De panelen zijn flexibel en wanneer ze groter worden kunnen ze die extra stevigheid goed gebruiken. Wilt u de panelen graag aan de reling monteren stuur ons gerust een mail dan denken we graag mee.

9. Kan ik de ringetjes op de hoeken van het paneel verwijderen?

Dat raden we af, de garantie vervalt dan. Door de ringetjes te verwijderen kan er namelijk water tussen de lagen in het paneel komen. De ringetjes zijn overigens van RVS. U kunt de ringetjes bijvoorbeeld wel opvullen met kit en ook aan de onderzijde voorzien van een dun laagje kit bij het verlijmen. Zie ook de video hoe u dit kunt doen.